Ακιντζί για Κυπριακό :Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις συνομιλίες

Ακιντζί για Κυπριακό :Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις συνομιλίες

Τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ευχήθηκε όπως το 2016 εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία η οποία θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζι ειπε ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι κατά την έναρξη της σημερινής συνάντησης, συζήτησαν για τις δηλώσεις που έγιναν από την ε/κ πλευρά τις τελευταίες μέρες και τις δηλώσεις που χρειάστηκε να γίνουν από την τ/κ πλευρά ως απάντηση των δηλώσεων της ε/κ πλευράς.

Ανέφερε ότι στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, συζήτησαν τρόπους για επιτάχυνση της διαδικασίας από τούδε και στο εξής σημειώνοντας ότι παρά το ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε τέσσερα ζητήματα εντούτοις παραμένουν κάποια θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν.

Ο κ. Ακινζί ευχήθηκε όπως υπάρξει συμβιβασμός επί αυτών των θεμάτων στο εγγύς μέλλον και στη συνέχεια να υπάρξει κατάληξη στα θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το 2016 να είναι η χρονιά στην οποία θα επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία η οποία θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και πως (οι ηγέτες ) μιλούν για πρόοδο σε δύσκολα θέματα όπως είναι το περιουσιακό το οποίο συζητούν τώρα λεπτομερώς και επί του οποίου υπάρχουν κάποιες συμφωνίες αλλά και διαφωνίες, όπως ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί όπως τα θέματα του περιουσιακού κα των εγγυήσεων συζητηθούν στο τέλος, ενώ για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η θέση των δύο πλευρών επί του θέματος είναι γνωστή για να προσθέσει ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής συμβιβασμός για το θέμα αυτό και πώς ο συμβιβασμός αυτός είναι αναπόφευκτος.