Μηνύματα Άγκυρας στις Βρυξέλλες: «Ξεχάστε την Κυπριακή Δημοκρατία»

Μηνύματα Άγκυρας στις Βρυξέλλες: «Ξεχάστε την Κυπριακή Δημοκρατία»

Νέο συνεταιρισμό δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατιδίων φαίνεται να διεκδικεί και επίσημα η Άγκυρα στην Κύπρο, διαμηνύοντας προς τις Βρυξέλλες: «Ξεχάστε την Κυπριακή Δημοκρατία».

Πληροφορίες που μεταφέρει δημοσίευμα του κυριακάτικου «Φιλελεύθερου» από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία υπέδειξε σε ψηλούς τόνους προς την ΕΕ ότι η λύση που ενδέχεται να εγκριθεί το 2016 από τους «δύο λαούς, σε χωριστά δημοψηφίσματα», «θα πρέπει να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», με προφανή στόχο, να μην δύνανται να προσβληθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι δρομολογούμενες, εκ μέρους της τουρκικής πλευράς παρεκκλίσεις, στο «αναφαίρετο» δικαίωμα εγκατάστασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αίτημα της Τουρκίας είναι η λύση στην Κύπρο «να προνοεί έναν νέο συνεταιρισμό δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατιδίων».

Τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς παίρνουν πλέον, τον χαρακτήρα επίσημων διεκδικήσεων. Η Άγκυρα, διεμήνυσε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο προς τις Βρυξέλλες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπήσει τις δύο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες, οι οποίες θα εγκαθιδρύσουν από κοινού το νέο συνεταιριστικό κράτος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα συζητείται ευρέως σε κύκλους των Βρυξελλών, οι οποίοι προκρίνουν «μεταβατικές περιόδους» οι οποίες θα εκτείνονται σε τέτοιο βάθος χρόνου, ώστε θα λειτουργήσουν εν πολλοίς ως μόνιμες παρεκκλίσεις.