Γ. Ομήρου για Κυπριακό: Δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της

Γ. Ομήρου για Κυπριακό: Δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της

Ο Κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση, το συντομότερο δυνατό, όμως όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Τσέλεπου, Κώστα Καρνάβαλου και Βλαδίμηρου Ηρακλέους, που τελέστηκε στην Εκκλησία Αποστόλου Παύλου, στην Πάφο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει η Τουρκία , αφού, όπως είπε, θα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και αδιάλλακτη πολιτική της, ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας λύσης, συνέχισε, “που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών” .

Διαβάστε επίσης: 

Μηνύματα Άγκυρας στις Βρυξέλλες: «Ξεχάστε την Κυπριακή Δημοκρατία»

Ανέφερε πως "το μήνυμα μας προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της". Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής.

Ιδιαίτερα, σημείωσε, οι επανειλημμένες πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί εναντίον της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι προκλητικές προτροπές Ερντογάν προς το ψευδοκράτος για μη επιστροφή της Μόρφου και για μαζική απόδοση λεγόμενων υπηκοοτήτων σε εποίκους, μαρτυρούν, όπως είπε, συνέχιση και κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Είναι γι’ αυτό που αποτελεί καθήκον μας, είπε ο κ. Ομήρου, “να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις για πρωτοβουλίες και δράσεις για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία, τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο”.

Μπροστά σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα δεν δικαιολογείται ούτε εφησυχασμός, ούτε και υποτίμηση υπαρκτών κινδύνων. Χρειάζεται εγρήγορση και ανάταση ψυχών, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως η Κύπρος επέζησε, παρά τις καταστροφές από ποικιλώνυμους εισβολείς και κατακτητές δια μέσου των αιώνων, με τον πολιτισμό της και τον ανεξάντλητο ψυχικό και πνευματικό δυναμισμό του λαού της. Και θα επιζήσει ξανά. Όμως, σημείωσε, χωρίς αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό, είπε, πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων, προσθέτοντας πως αυτή είναι η απαίτηση του λαού μας.

Ο κ. Ομήρου, ανέφερε, πως η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης έχουν καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, και πρέπει να αποτελέσει “θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας”.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Κύπρος αποτελεί παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε και πρέπει να οικοδομούμε την εθνική μας στρατηγική, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους ήρωες Ανδρέα Τσέλεπο, Κώστα Καρνάβαλο και Βλαδίμηρο Ηρακλέους ο κ. Ομήρου είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα αναφοράς σε αγώνες για την ελευθερία χωρίς τη διασύνδεση με τη μεγαλειώδη θυσία των ηρώων που τιμούμε σήμερα.

Οι ήρωες που τιμούμε, συνέχισε, πίστευαν σε μια Κύπρο και σε ένα λαό που να ξεχωρίζει, για να βρίσκει τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή, τον αγώνα για ελευθερία, για πρόοδο της κοινωνίας, για την προκοπή του λαού και του Έθνους.

Έτσι το χρέος μας απέναντι στη θυσία των ηρωικών μας νεκρών είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα, για λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί , που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας και λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς, κηδεμονίες και κηδεμόνες.

Γιατί, κατέληξε ο κ. Ομήρου, “ δεν βολευόμαστε με μισή πατρίδα. Θέλουμε και θα αγωνιστούμε για ελεύθερη πατρίδα για όλους. Όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”.