Κυβέρνηση για κυπριακό: To εθνικό θέμα δεν προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση

Κυβέρνηση για κυπριακό: To εθνικό θέμα δεν προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση

Ο κόσμος αναζητεί την εθνική συνεννόηση, ιδιαίτερα στο εθνικό μας θέμα, το οποίο δεν προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το γεγονός πως σε μια λύση του Κυπριακού θα υπάρξει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Χάσικος για Κυπριακό: Αμετάκλητα προσηλωμένη η κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης

Γ. Ομήρου για Κυπριακό: Δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της

Κυπριανού για Κυπριακό: Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας δηλητηριάζουν το κλίμα

ΔΗΚΟ για Κυπριακό: Ο ΠτΔ δεν έχει κατανοήσει την πραγματική θέση της τουρκικής πλευράς

ΕΔΕΚ για Κυπριακό: Η στάση της Τουρκίας επιβάλλει τη διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό

Σε δηλώσεις του στην κοινότητα Πάχνας, της επαρχίας Λεμεσού, στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 55-59, ανθυπαστυνόμου Νίκου Σοφοκλέους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το εάν θα υπάρξει ή όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στα όσα δημόσια λέγονται για τα έγγραφα για το Κυπριακό.

"Δεν μπορώ να γνωρίζω τί δεν πείθει την αντιπολίτευση", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα η παρουσία του στη Βουλή, "που ήταν μια ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία", να μην χρησιμοποιηθεί ως αφορμή να ξεκινήσει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων.

Δεν διαπραγματευόμαστε από αέρος και πολύ περισσότερο δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και υπενθύμισε πως η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών γίνεται με την τουρκική πλευρά.

Ανέφερε πως "η δύσκολη προσπάθεια του ΠτΔ για να μπορεί να φέρει αποτελέσματα πρέπει να έχει τη στήριξη του συνόλου, αν είναι δυνατόν, των πολιτικών δυνάμεων", και σημείωσε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι θετικό για όλους μας, όπως αρνητικό θα είναι για όλους μας ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

"Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει έντονη και δημόσια αντιπαράθεση, όμως το εθνικό θέμα έχουμε την άποψη ότι δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πρακτικές, με απόλυτο φυσικά σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, σε διαφορετικές προσεγγίσεις", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κόσμος που παρακολουθεί, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα, αναζητεί αυτή την εθνική συνεννόηση.

Σε ότι αφορά τα έγγραφα για το Κυπριακό, είπε πως "είναι ευπρόσδεκτος, ο όποιος εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος, να έρθει στο Προεδρικό, για όση ώρα θέλει, όσες φορές θέλει, να μελετήσει τα έγγραφα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός".

Σε ότι αφορά στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ανησυχίες των κομμάτων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως πρέπει επιτέλους αυτό να λήξει, αφού είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση για την Κυβέρνηση, υποδεικνύοντας πως το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι το μοναδικό που παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, "από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού έχουμε τέσσερα επίσημα έγγραφα, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Το μόνο από αυτά τα έγγραφα, το οποίο παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα θέμα που για εμάς είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν θέμα προς συζήτηση, είναι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου", ανέφερε.