Συμμαχία Πολιτών για μείωση στρατιωτικής θητείας: Καλποθηρικό όπλο

Συμμαχία Πολιτών για μείωση στρατιωτικής θητείας: Καλποθηρικό όπλο

Σε απάντηση στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας η Συμμαχία Πολιτών μέσω του αναπληρωτή προέδρου της, Στέλιο Αμερικάνο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Εθνική Φρουρά κατάντησε καλποθηρικό κόλπο και έχει γίνει πλέον βαρετό κάθε κυβέρνηση να το θέτει λίγο πριν τις εκλογές.

Ακουλουθεί αυτούσια η ανακοίνωση τύπου της Συμμαχίας Πολιτών

Καλποθηρικό όπλο κατάντησε η Εθνική Φρουρά και η Μείωση της θητείας

Συμφωνούμε επί της αρχής

Όμως, η μη αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς το ύψιστο κριτήριο για την Συμμαχία Πολιτών
Η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά έχει καταντήσει καλποθηρικό όπλο. Έχει καταντήσει βαρετό, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, η εκάστοτε Κυβέρνηση, να χρησιμοποιεί τη μείωση της στρατιωτικής θητείας ως δέλεαρ για μια μεγάλη ομάδα ψηφοφόρων, αυτή των γονιών και των μαθητών.

Ως Συμμαχία Πολιτών, τασσόμαστε υπέρ της μείωση της θητείας υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις ότι (i) δεν θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της Εθνικής Φρουράς και η αμυντική της ικανότητα και (ii) θα παταχθεί η φυγοστρατία.

Είμαστε ταυτόχρονα αντίθετοι στον λαϊκισμό. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η μελέτη του Υπουργείου Άμυνας, απέχει πολύ από κάθε ρεαλιστική εφαρμογή. Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση.

Η Κυβέρνηση, η οποία μονίμως απειλεί τη Βουλή ότι αν δεν ψηφίσει τα μνημονιακά νομοσχέδια θα εξαναγκαστεί σε στάση πληρωμών, τώρα εξαγγέλλει προσλήψεις οπλιτών και εξοπλιστικά προγράμματα. Ξεχνά μήπως η Κυβέρνηση ότι έχει δεσμευτεί στο Μνημόνιο να μην προβεί σε προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα; Ή μήπως σε αυτή την περίπτωση έχει τον τρόπο να πείσει την Τρόικα; Και πως θα καλύψει αυτές τις δαπάνες όταν ο προϋπολογισμός του 2016 δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Η Εθνική Φρουρά έχει ήδη πληγεί αρκετά από κακούς χειρισμούς αλλά και την οικονομική κρίση. Για αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας, το στρατό της ημικατεχόμενης Κύπρου, με περισσότερη σοβαρότητα και να τον αφήσει έξω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες.