ΔΗΚΟ για μείωση θητείας: Το Υπουργικό αποφάσισε χωρίς διαβούλευση

ΔΗΚΟ για μείωση θητείας: Το Υπουργικό αποφάσισε χωρίς διαβούλευση

Υποστηρίζουμε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η απόφαση είναι προϊόν σοβαρής μελέτης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

 Σχολιάζει με την ανακοίνωσή του το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση πριν προχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο στην απόφαση της Πέμπτης για μείωση της θητείας.

Αυτούσια η δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΔΗΚΟ και μέλους της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, κ. Φύτου Κωνσταντίνου

Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι διαχρονική, σαφής και ξεκάθαρη. Υποστηρίζουμε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η απόφαση είναι προϊόν σοβαρής μελέτης, η οποία να έχει γίνει με κύριο γνώμονα, να μην επηρεαστεί αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ η διασφάλιση της δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς να ανταποκριθεί στην αποστολή της, που είναι η αποτελεσματική άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η προστασία της ΑΟΖ αλλά και η διαχείριση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν από τις περιφερειακές πολιτικές συνθήκες.

Τα θέματα της Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από ένα διακομματικό πνεύμα συναντίληψης και εθνικής συναίνεσης. Το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας έγινε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, είτε στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, είτε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, δεν βοηθά στην επίτευξη του στόχου της συναντίληψης και της εθνικής συναίνεσης.