Στηρίζει το Υπ. Άμυνας το ΓΕΕΦ: Βάσει μελέτης η απόφαση για μείωση θητείας

Στηρίζει το Υπ. Άμυνας το ΓΕΕΦ: Βάσει μελέτης η απόφαση για μείωση θητείας

Με το σάλο που έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτική θητείας, έρχεται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής φρουράς να βεβαιώσει ότι αυτή συνάδει με μελέτη για αναδιοργάνωση της Ε.Φ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του με ημερομηνία 27/2/2016, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ανακοινώνει ότι, με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΓΕΕΦ εγκρίθηκε μία μελέτη για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς η οποία υποβλήθηκε όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος σε σχέση με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει τα ακόλουθα:

1. Μια και μόνο επιχειρησιακή μελέτη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Άμυνας και στη βάση αυτής είναι που το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

2. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να δοθεί εντολή για διενέργεια μελέτης για μείωση της θητείας το 2020, αφού είναι καλά γνωστό ότι η μείωση της θητείας προβλεπόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

3. Η μείωση της θητείας δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της νέας δομής δυνάμεων που, ούτως ή άλλως, πρέπει να υλοποιηθεί, ούτε με τα εξοπλιστικά προγράμματα της πενταετίας που επίσης, ούτως ή άλλως, πρέπει να προχωρήσουν.

4. Η μείωση της θητείας συνδέεται με τη διαδικασία επαγγελματοποίησης της ΕΦ και την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Ως προς αυτό, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όχι μόνο δεν μειώνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ, αλλά την επαυξάνει:

α) Πρώτο, γιατί είναι προφανές ότι ένας επαγγελματίας έχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ικανότητα απ’ ότι ένας κληρωτός, λόγω και της εξειδίκευσης και της εμπειρίας που θα αποκτά.

β) Δεύτερο, γιατί με την απόφασή του Υπουργικού Συμβούλιο όχι μόνο δεν μειώνει αριθμητικά τη δύναμη της ΕΦ, αλλά την αυξάνει, δεδομένων των μειωμένων γεννήσεων τα επόμενα χρόνια, αλλά και της τάσης για φυγοστρατία.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων:

ΕΔΕΚ για μείωση θητείας: Πολιτικά αναξιόπιστη η κυβέρνηση Αναστασιάδη

ΕΥΡΩΚΟ για μείωση θητείας: Ετοιμάζεται να καταθέσει μελέτη για την ΕΦ

Γ.Γ. ΑΚΕΛ για μείωση θητείας: Αντιφατικό πυροτέχνημα που τραυματίζει το εσωτερικό μέτωπο