Τσαβούσογλου για Κυπριακό: «Προτεραιότητα οι εγγυήσεις και το περιουσιακό για την Τουρκία»

Τσαβούσογλου για Κυπριακό:  «Προτεραιότητα οι εγγυήσεις και το περιουσιακό για την Τουρκία»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι «η ασφάλεια και οι εγγυήσεις μάς αφορούν, αφού η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη».

Σε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο, υποδεικνύει ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος, σε μια πενταμερή διάσκεψη ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στο ζήτημα της ασφάλειας.

Ερωτηθείς για τις ιδέες που διαμορφώνει η Αθήνα στο κεφάλαιο αυτό, είπε ότι «δεν τις έχουμε συζητήσει επίσημα».

Διαβάστε επίσης:

ΑΚΕΛ για δηλώσεις Τσαβούσογλου: H τουρκική στάση θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

ΕΥΡΩΚΟ για δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι εισβολέας και κατοχική δύναμη

Οικολόγοι για δηλώσεις Τσαβούσογλου: Επιβεβαιώνονται οι δυσκολίες

Ο κ. Τσαβούσογλου επί του ιδίου θέματος είπε : «δεν θέλω να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ελαστική στο ζήτημα των εγγυήσεων. Για να διαμορφώσουμε όμως κοινή θέση, θα πρέπει να συζητήσουμε επίσημα το ζήτημα με τους Τουρκοκύπριους, η ασφάλεια των οποίων είναι κρίσιμη για την Τουρκία». Απέφυγε πάντως επιμελώς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε φόρμουλα για τις εγγυήσεις, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι πρόωρο.

Σημειώνοντας ότι οι χάρτες θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος, είπε ότι «το Εδαφικό και το Περιουσιακό είναι ζητήματα για τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν». Πρόσθεσε ακόμη πως «η Τουρκία στηρίζει την "Επιτροπή Περιουσιών", που λειτουργεί στον "Βορρά" για να λύσει προβλήματα και έχει λύσει ζητήματα περιουσιών».

Σε ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι «η Τουρκία έχει στηρίξει την "Επιτροπή Περιουσιών" στον "Βορρά"» και «θα συμβάλει επίσης στη χρηματοδότηση της τρέχουσας διαδικασίας». Επισήμανε ότι ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα μπορούν να καλύψουν μόνες τους τις χρηματοδοτικές ανάγκες της διευθέτησης. Επομένως, συνέχισε, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να βοηθήσουν. Η Τουρκία, ανέφερε, «θα βάλει το μερίδιό της».