ΔΗΣΥ για μείωση στρατιωτικής θητείας: Μεσοπρόθεσμα θα έχουμε οικονομικά οφέλη

ΔΗΣΥ για μείωση στρατιωτικής θητείας: Μεσοπρόθεσμα θα έχουμε οικονομικά οφέλη

Σε ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο ζήτημα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας και απάντησε στις ενστάσεις των άλλων κομμάτων για το οικονομικό σκέλος της πρότασης τονίζοντας ότι τελικά μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν οφέλη. Επίσης σχολίασε το ζήτημα των δύο αρχών επί του εδαφικού.

Διαβάστε αυτούσια τη ανακοίνωση τύπου του ΔΗΣΥ

ΘΕΜΑΤΑ
Δύο Αρχές στο θέμα του Εδαφικού
Μείωση θητείας ΕΦ
Υπό επεξεργασία Πρόταση για κοινές εκλογές Δημοτικές και Ευρωεκλογές

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον δήμαρχο της Κυθρέας και αντιπροσωπίες των έξι χωριών της περιοχής της Κυθρέας. Άκουσα με προσοχή τις θέσεις αλλά και την αγωνία τους, το πόθο τους για επιστροφή.

Θέλω να μιλήσω για ακόμη μια φορά, με την γλώσσα της αληθείας. Μας βλέπουν συχνά πολλές αντιπροσωπίες από τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις και κατανοώ το πόσο θέλουν, αν είναι δυνατόν, η δική τους περιοχή να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Δεν μπορούν και εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε στον κυπριακό λαό, δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες και όλες οι περιοχές να επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Δεχτήκαμε το 1977 μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θα υπάρχει μια ζώνη, που δεχτήκαμε ότι θα διοικείται από τουρκοκύπριους. Άρα αναπόφευκτα κάποια χωριά μας, κάποιες περιοχές θα είναι κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Όμως, τονίσαμε στον φίλο Δήμαρχο της Κυθρέας και στους συνεργάτες του, πως εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός, θέσαμε και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και στις επαφές μας με τον κ. Αίντε, δύο βασικές αρχές. Έχει μεγάλη σημασία ποιες περιοχές θα επιστραφούν. Επηρεάζει και τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά επηρεάζει και το θέμα του περιουσιακού και του κόστους της λύσης.

Διαβάστε επίσης: Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας χαιρετίζει η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου

Ποιες είναι οι δύο αρχές; Εάν δώσουμε σημασία στην επιστροφή περιοχών που ήταν πυκνοκατοικημένες από την μια θα δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πέραν των εκατόν χιλιάδων προσφύγων και δεύτερον, οι περιοχές που θα επιστραφούν να είναι ψηλής αξίας. Θεωρούμε ότι πυκνοκατοικημένες περιοχές, που ήταν οικιστικές, με αναπτύξεις το 1974, έχουν και το δεύτερο κριτήριο της ψηλής αξίας.

Άρα να αυτές οι δύο αρχές ληφθούν υπόψη στην συζήτηση του εδαφικού, από την μια θα πετύχουμε την επιστροφή πέραν των εκατόν χιλιάδων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και δεύτερον θα μειώσουμε αισθητά το κόστος του περιουσιακού.

Οικονομικά της λύσης

Ερώτηση: Τις τελευταίες μέρες βρισκόταν στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Οικονομικής Τράπεζας οι οποίοι εξέτασαν τα οικονομικά δεδομένα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Κάποιες πληροφορίες υπολογίζουν το κόστος της λύσης γύρω στα 20 – 25 δις.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν νούμερα. Το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά και σε αυτό το θέμα, η κυβέρνηση μας συμπεριφέρθηκε με πολύ υπεύθυνο τρόπο. Ενώ ενώπιων του κυπριακού λαού, τα τελευταία 41 χρόνια έχουν υποβληθεί, διάφορες ιδέες και διάφορα σχέδια για λύση, ουδέποτε σοβαρά έχουμε μελετήσει το οικονομικό σκέλος.

Και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μας, του Προέδρου Αναστασιάδη, κλήθηκαν να κάνουν μελέτες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα. Είναι δύο τα θέματα. Το ένα είναι, το τι χρειάζεται στο μεταβατικό στάδιο, που θα μετατρέψουμε ένα ενιαίο κράτος σε δικοινοτικό, διζωνικό, ομοσπονδιακό και αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τα δημοσιονομικά του ομοσπονδιακού κράτους και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο δημοσιονομικά κράτος. Που δεν θα γεννά και θα αναπαράγει ελλείμματα και θα εκτοξεύει το δημόσιο χρέος θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα της χώρας και από την άλλη σε αυτά τα ζητήματα που είπα προηγουμένως είχαμε αναφερθεί, τόσο τα κόστη για τις υποδομές που χρειάζονται, οδικό δίκτυο, αποχετεύσεις και πολλά άλλα έργα υποδομών που χρειάζονται με την ενοποίηση της Κύπρου, αλλά και τυχών κόστη που θα υπάρξουν από τις συγκλίσεις και τις συμφωνίες στο θέμα του περιουσιακού.

Είναι καλά να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Θα το ξαναπώ. Είναι σωστή η θέση να μην περιμένουμε πολλά δισεκατομμύρια από τρίτους για την λύση του κυπριακού. Αυτό θεωρώ είναι σημαντικό όπλο στα χέρια της δικής μας πλευράς για να προσπαθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να πετύχουμε τέτοια διευθέτηση του περιουσιακού και τέτοια συμφωνία στο εδαφικό, που θα μειώνει αισθητά το κόστος του περιουσιακού.

ΕΦ – Μείωση Θητείας

Ερώτηση: Για το θέμα της μείωσης της θητείας στην Ε.Φ. οι πολιτικοί σας αντίπαλοι διερωτώνται που βρέθηκαν τα χρήματα όταν την περασμένη εβδομάδα, απευθυνόμενος εσείς πρόεδρε προς τους νοσηλευτές ότι τα παθήματα δεν μας έχουν γίνει μαθήματα.

Θα μιλήσουμε για το οικονομικό σκέλος. Έχουμε περίπου τρείς χιλιάδες τριακόσιους κληρωτούς κάθε ΕΣΣΟ και θα προσλάβουμε συμβασιούχους επαγγελματίες οπλίτες τρείς χιλιάδες. Περίπου χίλια εκατόν ευρώ τον μήνα αποδοχές. Αυτοί οι τρείς χιλιάδες που θα προσληφθούν, δεν νομίζω να διαφωνείτε μαζί μου, θα είναι από τους σημερινούς ανέργους, οι οποίοι είτε παίρνουν ανεργιακό ή μίνιμουμ εγγυημένο εισόδημα, εκταμιεύονται από το κράτος ένα ποσό περίπου των εξακοσίων ευρώ τον μήνα. Επιπρόσθετα, τους κληρωτούς τους πληρώνεις. Είναι εκατόν εβδομήντα – εκατόν ογδόντα ευρώ τον μήνα. Επιπρόσθετα τους σιτίζεις, επιπρόσθετα τους έχεις υποδομές για να μένουν, επιπρόσθετα τους ντύνεις. Μην μου πείτε ότι σε έναν που του δίνεις, εκατόν οδόντα ευρώ τον μήνα, τον ταΐζεις τρία γεύματα, του έχεις την ενδυμασία και τους χώρους που διαμένει, δεν σου κοστίζει συνολικά τετρακόσια ευρώ τον μήνα.
Έτσι για να τα κάνουμε απλά, για να είναι κατανοητά στους πολίτες. Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση και ως οικονομολόγος, μεσοπρόθεσμα θα έχουμε οικονομικά οφέλη, πέραν των άλλων θεμάτων που μπορώ να αναπτύσσω για μέρες. Ποια θα είναι τα οφέλη στην κοινωνία και στην οικονομία.

Αν συνεχίσουμε με σύνεση και σφραγίσουμε μια πορεία που θα δημιουργεί προοπτικές σημαντικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, έχουμε σκεφτεί τους νέους μας; το ποιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, να προσθέσουμε ένα ολόκληρο χρόνο στην δημιουργία; Στην προσφορά προς την οικονομία; Στο να τελειώνουν ένα χρόνο γρηγορότερα; Στο να μην χαραμίζονται τα πιο παραγωγικά τους χρόνια στο στράτευμα.

Όμως για κάθε τι σε αυτό τον τόπο και είναι ένα κλασσικό παράδειγμα γιατί απαξιωνόμαστε ως πολιτικοί. Υπάρχει το θέμα της μείωσης της θητείας στην Εθνική Φρουρά. Το συζητούμε πέραν από 15 χρόνια. Όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, σε διάφορες περιόδους, μίλησαν για μείωση της θητείας. Έχουμε μια κυβέρνηση που το κάνει πράξη. Ξεκινήσαμε, το είπα πρώτος, το είπα δεύτερος, το είπα τρίτος. Γιατί τώρα και όχι αύριο; Τι μηνύματα στέλνουμε στην κοινωνία; Δεν μπορούμε σε αυτό τον τόπο να πούμε και μια φορά συμφωνούμε; Δεν μπορούμε σε αυτό τον τόπο για μια φορά να αφήσουμε τις μικρότητες και τις μικροπολιτικές;

Ακούστε επιχείρημα. Γιατί τώρα προεκλογικά; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή κάποιος έχει αντίθετη άποψη, είναι ενάντια στην μείωση της θητείας και φοβάται να τοποθετηθεί επειδή είναι προεκλογικά και περιμένει μετά τις εκλογές να τοποθετηθεί; Αυτό λέμε στους πολίτες; Διότι αν συμφωνούν δεν έχει σχέση αν είναι προεκλογικά ή μετεκλογικά.

Είπατε το παράδειγμα με τους νοσηλευτές. Δεν είναι προεκλογικά που έβαλαν το αίτημα που ζητούν από Α4 να γίνουν Α8 και κοστίζει του κράτους επιπρόσθετα 40 εκατομμύρια ευρώ; Εδώ γιατί δεν το σκέφτηκα προεκλογικά; Να τους πω πάρτε 40 εκατομμύρια, από την τσέπη μου θα βγουν; Από τους φορολογούμενους θα βγουν. Γιατί να μην πάρω και εγώ χειροκροτήματα; Όταν μιλάμε για 3 χιλιάδες κληρωτούς, ξέρετε πόσοι είναι οι νοσηλευτές; Περίπου τρείς χιλιάδες. Επιτέλους, να μιλούμε με το τι πιστεύουμε και τι θεωρούμε ορθό.

Καλά, αν δεν το κάνουμε τώρα και το κάνουμε μετά τις εκλογές, δεν είναι πάλι πριν από τις δημοτικές εκλογές; Θα το αφήσουμε το 2017; Δεν θα είναι πάλι πριν από τις προεδρικές εκλογές; Και πότε δεν έχουμε εκλογές σε αυτό τον τόπο; Τις επόμενες βδομάδες θα κάνω επίσημα πρόταση για να μειώσουμε τις εκλογές. Έχουμε τέσσερις εθνικές εκλογές. Οι δημοτικές εκλογές και της τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές. Θα ακούσετε πάλι, τους ίδιους ανθρώπους με τα μόνιμα όχι. Μην πεις σε αυτό τον τόπο κάτι το εκσυγχρονιστικό. Θα σε πλακώσουν με τα συνθήματα.

Αλλά και κάτι άλλο. Επειδή έχουμε εκλογές πρέπει να τιμωρήσουμε 3,5 χιλιάδες κληρωτούς που κατατάγηκαν τον Ιούλιο του 2015 για να κάνουν 24 μήνες αντί 18. Γιατί αν δεν πάρουμε τώρα τις αποφάσεις και ξεκινήσουν οι διαδικασίες και το αφήσουμε μετά τις εκλογές, αυτοί που κατατάχτηκαν τον Ιούλιο του 2015, θα πρέπει να κάνουν 24 μήνες. Να τιμωρούμε τους νέους μας, απλά γιατί κάποιοι, το κάθε τι το μετρούν σε πέντε – δέκα ψήφους. Γιατί να επωφεληθεί ο Συναγερμός και η Κυβέρνηση από την μείωση της θητείας αν όλοι συμφωνούν; Η κοινωνία θα αναγνωρίσει σε όλους την θετική τους στάση, αυτό που για χρόνια κουβεντιάζαμε – συζητούσαμε και ποτέ δεν υλοποιούσαμε. Στέλνουμε και ένα μήνυμα στην κοινωνία. Επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις.