Γάλλος Πρέσβης: Η λύση του Κυπριακού να συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Γάλλος Πρέσβης: Η λύση του Κυπριακού να συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, υπό την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπό την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ, επαναβεβαίωσε ο νέος Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τροκάζ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σ’ αυτά τα πλαίσια, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και δη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τo Γάλλο Πρέσβη για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού παραμένει στην Άγκυρα, η οποία πρέπει να αλλάξει στάση και να αποδείξει στην πράξη τη βούλησή της για λύση.

Μέχρι στιγμής, τόνισε ο κ. Ομήρου, η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τις άκαμπτες και αδιάλλακτες θέσεις της, γεγονός που πρέπει ο διεθνής παράγοντας να λάβει υπόψη, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, προκειμένου να συνδράμει ουσιαστικά στη λύση του Κυπριακού και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε εκατέρωθεν ικανοποίηση για το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, που εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, δια τακτικών και ποιοτικών ανταλλαγών.