ΔΗΣΥ για μείωση θητείας: Είναι αυτό που χρωστούσαμε για χρόνια στους νέους μας

ΔΗΣΥ για μείωση θητείας: Είναι αυτό που χρωστούσαμε για χρόνια στους νέους μας

Σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για το θέμα της μείωσης της θητείας, αμέσως μετά το πέρας της συναντήσεως του με τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς.

Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις του κ. Νεοφύτου.

Θέλω με την σειρά μου και εκ μέρους των συνεργατών μου, να συγχαρούμε την κυβέρνηση. Σε μια περίοδο που έχει πληγεί η αξιοπιστία των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος, μια θέση που συζητείτο τα τελευταία 15 χρόνια, γίνεται πράξη.

Η μείωση της θητείας της Εθνικής Φρουράς στους 14 μήνες, είναι αυτό που χρωστούσαμε για χρόνια στους νέους μας. Σήμερα γίνεται πράξη. Στην πολιτεία εναποθέτουμε την ευθύνη και την υποχρέωση, να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς ούτως ώστε, εγκαίρως να υπάρχουν οι 3000 επαγγελματίες οπλίτες, που κατά την δική μας άποψη μετά και από την ενημέρωση, το αξιόμαχο της δύναμης θα ενισχυθεί. Θα αντικατασταθούν οι κληρωτοί με επαγγελματίες οπλίτες.

Θα πρέπει να κοιτάξουμε, σε συνεργασία, επιπρόσθετα, όπως ήδη εμπλέξατε, και τον Υπουργό Παιδείας. Τα δημόσια πανεπιστήμια, τα κρατικά πανεπιστήμια αλλά και τα ιδιωτικά να προετοιμαστούν. Θα έχουμε 3000 νέους ανθρώπους που από τον Ιανουάριο του 2017, θα μπορούν να αρχίσουν τις σπουδές τους. Δεν πρέπει να χαθεί αυτό το εξάμηνο.

Θα ήθελα να υποδείξω και δύο άλλα ζητήματα. Να δούμε στους επαγγελματίες οπλίτες, πως μπορεί το κράτος να τους δίνει την δυνατότητα, ενώ θα δουλεύουν και θα αμείβονται, να μπορούν να παίρνουν κάποια νυχτερινά ή απογευματινά μαθήματα. Άρα να αξιοποιήσουν τον χρόνο που υπηρετούν ως επαγγελματίες οπλίτες και να πάρουν και μια ανώτερη μόρφωση. Όπως έχει επεκταθεί και το θέμα της εξ αποστάσεως για να παίρνουν πτυχίο οι κληρωτοί, να δούμε με ποιους τρόπους θα το ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε την εμπλοκή όχι μόνον των δύο κρατικών πανεπιστημίων αλλά και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η μόνη κριτική που θα μπορούσα να κάνω στο σύστημα είναι ότι καθυστερήσαμε 15 χρόνια. Αυτό το ζήτημα της μείωσης της θητείας, συζητήθηκε πρώτη φορά πριν 15 χρόνια. Το συζήτησαν, τοποθετήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις και εκ τότε όλα τα κόμματα υπέρ και για 15 χρόνια δεν τολμούσαν να πάρουν την απόφαση. Επιτέλους κάνουμε τα λόγια πράξη.