Μείωση στρατιωτικής θητείας: Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε το ΔΗΣΥ

Μείωση στρατιωτικής θητείας: Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε το ΔΗΣΥ

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ και τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής ενημέρωσαν ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Γεώργιος Μπασιακούλης την Τετάρτη για το τι περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί σε ό,τι αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι οι δύο πυλώνες αναδιάταξης των μονάδων της Εθνικής Φρουράς στα πρότυπα σύγχρονων στρατών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τους οποίους έχει υιοθετηθεί κατ' απόλυτο τρόπο η εισήγηση του ΓΕΕΦ, πρέπει να προχωρήσουν αλλά δεν έχουν σχέση με τη μείωση ή όχι της θητείας.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι στη συνάντηση «είχαμε τη δυνατότητα σε βάθος να αναλύσουμε τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου εκσυχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς».

«Πρόκειται για μια σημαντική εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση που θα προσδώσει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες και μέσα στην Εθνική Φρουρά, θα την οδηγήσει προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης σε ένα σύγχρονο ημι-επαγγελματικό στρατό και βεβαίως θα δώσει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί αυτό το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, δηλαδή τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες, πράγμα για το οποίο δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχει καμία διαφωνία από καμία πολιτική δύναμη», είπε.

Είναι, διευκρίνισε, «ως προς τη διαδικασία οι όποιες ενστάσεις που έχουν ακουστεί, όμως θεωρώ ότι και με την ολοκλήρωση των συναντήσεων που γίνονται με τα πολιτικά κόμματα και την λεπτομερή ενημέρωση που δίνουμε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ξεκαθαρίζει νομίζω το τοπίο, η σκόνη των πρώτων ημερών».

Σύμφωνα με τον ίδιο «πολλές φορές φυσιολογικά συμβαίνει όταν για πάρα πολλά χρόνια τα πράγματα παραμένουν ακίνητα και κάποια στιγμή λαμβάνονται οι αποφάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, είναι φυσιολογικό κάποτε να δημιουργούνται είτε ανησυχίες είτε κάποιες ενστάσεις επί της διαδικασίας».

Αυτό που έχει σημασία, επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας, «είναι ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκσυγχρονιστική τομή και αυτό το οποίο εναπομένει τώρα είναι να προχωρήσουμε και είμαι βέβαιος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα με την υλοποίηση του όλου σχεδίου».

ΔΗΣΥ για μείωση θητείας: Είναι αυτό που χρωστούσαμε για χρόνια στους νέους μας

ΔΗΚΟ για στρατιωτική θητεία: Ανησυχητικό ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συγχάρηκε την Κυβέρνηση «γιατί σε μια περίοδο που έχει πληγεί η αξιοπιστία των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος, μια θέση που συζητείτο για τα τελευταία 15 χρόνια γίνεται πράξη».

«Η μείωση της θητείας της Εθνικής Φρουράς στους 14 μήνες είναι αυτό που χρωστούσαμε για χρόνια στους νέους μας και σήμερα γίνεται πράξη», είπε. Πρόσθεσε ότι «στην πολιτεία εναποθέτουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς ούτως ώστε εγκαίρως να υπάρχουν 3.000 επαγγελματίες οπλίτες που κατά τη δική μας άποψη μετά και από την ενημέρωση το αξιόμαχο της θα ενισχυθεί, γιατί θα αντικατασταθούν κληρωτοί με επαγγελματίες οπλίτες».

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, πρέπει σε συνεργασία και με τον Υπουργό Παιδείας να προετοιμαστούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Θα έχουμε τρεις χιλιάδες νέους ανθρώπους που από το Γενάρη του 2017 θα μπορούν ν' αρχίσουν τις σπουδές τους». Δεν πρέπει να χαθεί αυτό το εξάμηνο, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε ακόμη ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα να δίνει στους επαγγελματίες οπλίτες το κράτος τη δυνατότητα «ενώ θα δουλεύουν και θα αμείβονται, να μπορούν να παίρνουν και κάποια νυχτερινά ή βραδινά μαθήματα». Άρα, πρόσθεσε, «ν' αξιοποιήσουν το χρόνο που υπηρετούν ως επαγγελματίες οπλίτες να πάρουν και μια ανώτερη μόρφωση». Και όπως, συμπλήρωσε, «έχει επεκταθεί και το θέμα εξ' αποστάσεως για να παίρνουν πτυχίο οι κληρωτοί να δούμε με ποιους τρόπους θα το ενισχύσουμε περαιτέρω». Και σε αυτή την προσπάθεια, σημείωσε, «θέλουμε την εμπλοκή όχι μόνο των δύο κρατικών πανεπιστημίων αλλά και των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «η μόνη κριτική που θα μπορούσαμε να κάνουμε στο σύστημα είναι γιατί καθυστερήσαμε για 15 χρόνια». Γιατί, όπως υπενθύμισε, το θέμα πρωτοσυζητήθηκε πριν από 15 χρόνια και έκτοτε τοποθετήθηκαν όλες οι Κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα υπέρ, αλλά «για 15 χρόνια δεν τολμούσαμε να πάρουμε την απόφαση».

«Επιτέλους κάναμε τα λόγια πράξη», σημείωσε.

Αναδιοργάνωση Εθνικής Φρουράς και εξοπλιστικά προγράμματα ανεξάρτητα από μείωση της θητείας

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς ωσότου γίνει η μείωση της θητείας, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά διότι υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση».

Το σχέδιο, διευκρίνισε, «στηρίζεται σε τρεις πυλώνες». Ο πρώτος πυλώνας, είπε, «είναι η νέα δομή δυνάμεων, η αναδιάταξη των μονάδων της Εθνικής Φρουράς κατά τα πρότυπα σύγχρονων στρατών». Αυτό, εξήγησε, «θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, ήδη αργήσαμε». Δεν έχει σχέση, πρόσθεσε, «με τη μείωση ή όχι της θητείας».

Σε σχέση με το δεύτερο πυλώνα που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι «και σ' αυτόν τον τομέα ούτως ή άλλως πρέπει να προχωρήσει ο προγραμματισμός ανεξάρτητα αν υπήρχε ή δεν θα υπήρχε μείωση της θητείας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, «και στους δύο πυλώνες αυτούς έχει υιοθετηθεί κατ' απόλυτο τρόπο, 100%, η εισήγηση του ΓΕΕΦ». Αυτά, είπε, τα έχω πει σε πολλαπλές δηλώσεις μου όλους τους προηγούμενους μήνες.

Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, την αντικατάσταση δηλαδή κληρωτών οπλιτών από επαγγελματίες οπλίτες, είπε ότι «θα τους αντικαταστήσουν όχι στην πραγματικότητα ισόποσα, αλλά θα έχουμε και μεγαλύτερη αριθμητική δύναμη από του χρόνου, διότι λαμβάνοντας υπόψη και τις μειωμένες γεννήσεις, και το 2016 και το 2017, αλλά και τις τάσεις για φυγοστρατία, τότε θα έχουμε όχι μόνο ποιοτικά αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, αλλά και αριθμητικά η δύναμη του προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη».

Χαιρέτισε, παράλληλα, «την άμεση αντίδραση του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και άλλων πανεπιστημίων ιδιωτικών όχι μόνο στο να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους για να υποδεχθούν τους φοιτητές που θα ξεκινήσουν σπουδές τον Ιανουάριο του 2017, αλλά την ίδια ώρα να συμβάλλουν μέσα από προγράμματα έτσι ώστε και νέα παιδιά που θα θελήσουν να προσληφθούν ως επαγγελματίες οπλίτες να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις σπουδές τους υπηρετώντας την ίδια ώρα μέσα από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς».