Υπ. Παιδείας: Το σχολείο χώρος ευαισθητοποίησης ενάντια στο κάπνισμα

Υπ. Παιδείας: Το σχολείο χώρος ευαισθητοποίησης ενάντια στο κάπνισμα

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με επίγνωση ευθύνης έχει καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες στον τομέα της αντικαπνιστικής πολιτικής και της αγωγής υγείας γενικότερα,ανέφερε ο Κώστας Καδής λέγοντας ότι πάγια θέση του Υπουργείου είναι η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους σχολικούς χώρους, ανοικτούς και κλειστούς, γνωρίζοντας ότι αυτή η πολιτική αποτελεί ένα βασικό μέτρο πρόληψης κατά του καπνίσματος στο χώρο του σχολείου.

Σε χαιρετισμό του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης γύρω από τις δράσεις για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους, ο κ. Καδής ανέφερε ότι μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα διαφόρων γνωστικών αντικείμενων, αλλά και με την αξιοποίηση στοχευμένων και βιωματικών δραστηριοτήτων επιδιώκουμε τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών μας. "Επιδίωξή μας είναι το σχολείο να γίνει χώρος ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε σχέση με σημαντικά θέματα υγείας και ασφάλειας".

Σημείωσε παράλληλα ότι στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για τις Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ 2013-2020, και μετά από σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά έχει αποφασιστεί η προώθηση Μηχανισμού Λογοδότησης για σκοπούς πιστής εφαρμογής της απόφασης για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους σχολικούς χώρους. Για το σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί σχετικό προσχέδιο από την Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως είπε.

"Το γεγονός ότι η Κύπρος κατέχει μια από τις ψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη ως προς τη συχνότητα του καπνίσματος μεταξύ των εφήβων, μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Ο ρόλος κάθε φορέα ως προς την ενδυνάμωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας καθίσταται πολύ ουσιαστικός, αφού ευρωπαϊκές έρευνες καταδεικνύουν ότι το κάπνισμα, κυρίως στην εφηβική ηλικία, είναι κατεξοχήν κοινωνικό φαινόμενο". Συνεπώς, σημείωσε,η κοινωνική αλλαγή μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου.

Τη συζήτηση στο Υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε το Κυπριακό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΚΙΒΕ) με την συνεργασία του Υπουργείου και συζητήθηκε ο ρόλος του κάθε φορέα στην ενδυνάμωση της κουλτούρας αλλά και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων ώστε οι πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Άμυνας, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, της Κυπριακής και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου, της Κίνησης μη Καπνιστών και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.