Έκκληση για διάλογο απευθύνει o Yπουργός Υγείας

Έκκληση για διάλογο απευθύνει o Yπουργός Υγείας

Με παρέμβασή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ο Γιώργος Παμπορίδης κάνει έκκληση για διάλογο ώστε να διευθετηθεί το έντονοκλίμα που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα στον τομέα της υγείας.

Ο κος Παμπορίδης καλεί τους νοσηλευτές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να κατέλθουν σε απεργία και να προσέλθουν στον διάλογο, καθώς όπως αναφέρει «η οποιαδήποτε εμπλοκή σε συζητήσεις που εγκλωβίζουν περαιτέρω την Υγεία στις συμπληγάδες της Δημόσιας Υπηρεσίας, ουσιαστικά ακυρώνουν την όλη μας προσπάθεια για την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ».

Ολόκληρη η παρέμβαση του υπ. Υγείας

«Παρακολουθώ με ανησυχία τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον χώρο της Υγείας και αισθάνομαι ότι οδηγούμαστε όλοι προς μιαν αχρείαστη για τον τόπο και τους ασθενείς αντιπαράθεση.

» Είχα επανειλημμένα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους εμπλεκόμενους φορείς και να εξηγήσω τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Υγείας. Το δικό μας όραμα στηρίζεται στη λογική της πλήρους μεταρρύθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν απερίσπαστα, μακριά από τις παθογένειες του Δημοσίου.

» Οραματιζόμαστε νοσηλευτήρια που θα αφεθούν να καταστούν παραγωγικά, ανταγωνιστικά και αποτελεσματικά. Όπου ο κάθε ασθενής θα αντιμετωπίζεται όπως του αξίζει, λαμβάνοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και άμεσα. Όπου οι επαγγελματίες Υγείας θα εργάζονται σε συνθήκες ανθρώπινες, που θα τους επιτρέπουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους σε περιβάλλον που θα ενθαρρύνει και ανταμείβει την παραγωγικότητα.

» Πέρα όμως από τα θεωρητικά, η δική μας προσπάθεια είναι να μετουσιώσουμε αυτό το όραμα σε πράξη μέσω της εισαγωγής ενός πλαισίου ικανού να ενθαρρύνει και να διασφαλίσει αυτές τις αλλαγές.

» Ύψιστη προτεραιότητα αυτής της προσπάθειας η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων μας.

» Η δημιουργία ενός Οργανισμού (ημικρατικού) που θα ανήκει μεν στο κράτος, αλλά θα διοικείται από το δικό του, πραγματικά ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, και με έναν δικό του, αυτόνομο προϋπολογισμό. Έναν Οργανισμό όπου το κάθε νοσηλευτήριο θα αυτοδιοικείται και θα λαμβάνει εκείνες τις αποφάσεις που θα του επιτρέπουν να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.

» Έναν Οργανισμό ο οποίος, απαλλαγμένος από τα βαρίδια του Δημοσίου, «κλίμακες», «ωράρια», «αρχαιότητες» και τυπικές και ατυχείς «αξιολογήσεις», θα μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους συνθήκες και όρους εργασίας που θα αντανακλούν τα προσόντα και την προσφορά του καθενός, με ικανοποιητικές απολαβές, προσφέροντας κίνητρα τόσο μισθολογικά όσο και ανέλιξης σε όσους επιδεικνύουν ενδιαφέρον στην αύξηση της παραγωγικότητας και του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.

» Κι ενώ εμείς επικεντρώνουμε όλη μας την προσπάθεια στην ολοκλήρωση του πρώτου από μια σειρά νομοσχεδίων, κι ενώ προσπαθούμε μέσα από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους να συζητήσουμε τους όρους μετάβασης στη νέα εποχή, της αυτονόμησης, κάποιοι από εσάς, με τρόπο απόλυτα δημοκρατικό και σεβαστό, αποφάσισαν ότι πρέπει να σταματήσουν όλα και να αξιώσουν επιτακτικά την ένταξη του κλάδου σας στις επιστημονικές κλίμακες του Δημοσίου.

» Να αφήσουμε, δηλαδή, κατά μέρος την όλη προσπάθεια της πλήρους μεταρρύθμισης και να συζητήσουμε το μέλλον των νοσηλευτών εντός των δομών του Δημοσίου. Αυτών των δομών που εγώ προσωπικά θεωρώ ως τη σημαντικότερη αιτία των πλείστων ανεπαρκειών στο σημερινό σύστημα. Ενώ βουλιάζει ο Τιτανικός, αντί να εστιάσουμε στη μετεπιβίβαση όλων σ' ένα νέο, ασφαλές σκάφος, δεν εξυπηρετεί να βλέπουμε πως αναβαθμίζονται κάποιοι επιβάτες σε νέες καμπίνες.

» Ο πολίτης, που όπως πάντα πληρώνει τη νύφη, διερωτάται γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Θα ήταν εύκολο να ισχυριστώ ότι απλώς οι εν λόγω νοσηλευτές ενεργούν παράλογα και ετσιθελικά. Δεν πρόκειται να το κάνω. Και η Πολιτεία φέρει ευθύνη και πρέπει κι εμείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας: Το 2008 το κράτος, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αποφοίτους της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Σχολής να εξομοιώσουν τα πτυχία τους με αυτά των αποφοίτων της Νοσηλευτικής Σχολής του ΤΕΠΑΚ, αλλά στη συνέχεια παρέπεμψε το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

» Ωστόσο η μισθοδοτική πολιτική ενός σοβαρού κράτους δεν καθορίζεται από τα πτυχία, από το αν είναι 3ετής ή 4ετής η φοίτηση, αλλά από τη φύση της εργασίας, την παραγωγικότητα, τις δυνατότητες της οικονομίας ή του οργανισμού που προσφέρει την εργασία και το επίπεδο των μισθών στην υπόλοιπη οικονομία.

» Αγαπητοί νοσηλευτές,

» Η απόφαση κάποιων το 2008 να σας εκδώσουν μια επιταγή με ανοικτή ημερομηνία και χωρίς αντίκρισμα, χωρίς περίσκεψη και προβληματισμό, οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Σήμερα ζητείται και από τη δική μας κυβέρνηση να ενεργήσει πάλι απερίσκεπτα, εκδίδοντας άλλη μια επιταγή, μεταχρονολογημένη αυτή τη φορά, μεταθέτοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα στο μέλλον, αλλά με απόλυτα προβλέψιμο ετήσιο κόστος πολλών εκατομμυρίων. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο της υπεκφυγής και των φρούδων υποσχέσεων. Αυτές οι νοοτροπίες οδήγησαν τον τόπο μας σε περιπέτειες, που ο ίδιος ο λαός μας τελικά κλήθηκε να πληρώσει πολύ ακριβά.

» Κάθε στρέβλωση, κάθε βαρίδι που προσαρτούμε από το σημερινό ανελαστικό και παρωχημένο σύστημα λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας στον νέο αυτό Οργανισμό δεν είναι απλώς μια ακόμα εν δυνάμει κρατική δαπάνη. Αυτός ο Οργανισμός καλείται να γίνει η αιχμή του δόρατος της Υγείας στον τόπο μας. Καλείται με την εισαγωγή του ΓεΣΥ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τον ιδιωτικό τομέα σε μια ενιαία αγορά.

» Αν εμείς ως Πολιτεία δεν του δώσουμε τα εχέγγυα να λειτουργεί με τρόπο παραγωγικό, αν εμείς δεν μεριμνήσουμε να τον οχυρώσουμε μέσα από την αυτονόμηση με ελαστικές αλλά δίκαιες δομές, που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει απόλυτα ανταγωνιστικά, αν εμείς τον φορτώσουμε πριν ακόμη γεννηθεί με όλα αυτά τα βαρίδια και τις αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα, απλούστατα θα τον καταδικάσουμε σε πλήρη και παταγώδη αποτυχία. Και αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Γιατί ραχοκοκαλιά της Υγείας ενός τόπου είναι τα δημόσια νοσηλευτήριά του. Δημόσια νοσηλευτήρια ανταγωνιστικά και παραγωγικά, που θα υπηρετούν τον πολίτη-ασθενή και θα διεκδικούν με αξιώσεις τη μερίδα της συνολικής αγοράς που δικαιούνται.

» Προς τιμή σας διακηρύττετε ότι ο αγώνας σας δεν αφορά τα χρήματα, αλλά την καταξίωση και αναγνώριση του επαγγέλματός σας και των σπουδών σας. Κανένας δεν αμφισβητεί τα ακαδημαϊκά σας προσόντα και την πανεπιστημιακή σας παιδεία. Αυτή την αναγνώριση ο νέος αυτός Οργανισμός μπορεί να σας την προσφέρει.

» Αρκεί όλοι μαζί, χωρίς εκβιασμούς και απειλές, να καθίσουμε με ειλικρίνεια και επίγνωση του γεγονότος ότι αυτό που πραγματικά παίζεται είναι το μέλλον των ίδιων των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο περιβάλλον του ΓεΣΥ και να μιλήσουμε χωρίς παρωπίδες για τα πάντα: Πώς αναβαθμίζουμε την ποιότητα των υπηρεσιών, πώς αποκόπτουμε τις σπατάλες και πώς κτυπούμε τις εστίες διαφθοράς, πώς διασυνδέουμε τα προσόντα και την πραγματική παραγωγικότητα του καθενός με τις απολαβές και την ανέλιξή του, πώς εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε μια ενιαία αγορά στο ΓεΣΥ. Εγώ προσωπικά ετάχθηκα να υπηρετήσω αυτή τη μεταρρύθμιση και σε αυτή την προσπάθεια αναλώνω το άπαν των προσπαθειών μου.

» Η οποιαδήποτε εμπλοκή σε συζητήσεις που εγκλωβίζουν περαιτέρω την Υγεία στις συμπληγάδες της Δημόσιας Υπηρεσίας, ουσιαστικά ακυρώνουν την όλη μας προσπάθεια για την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ. Σας καλώ λοιπόν να προσέλθετε κι εσείς με ειλικρίνεια και με εποικοδομητική διάθεση να φτιάξουμε μαζί τον νέο αυτό Οργανισμό που θα αναβαθμίσει τα δημόσια νοσηλευτήρια μέσα από την πολυπόθητη αυτονόμηση. Που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας να εισαγάγει επιτέλους το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

» Σας παρακαλώ να αναθεωρήσετε και να προσέλθετε στον διάλογο».

Πηγή: «Φιλελεύθερος»