Κασουλίδης: Η Τουρκία να περιμένει μέχρι τη λύση του Κυπριακού για το ξεπάγωμα των κεφαλαίων

Κασουλίδης: Η Τουρκία να περιμένει μέχρι τη λύση του Κυπριακού για το ξεπάγωμα των κεφαλαίων

Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τη λύση του κυπριακού για το ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων που συνδέονται με τις τουρκογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

"Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση", είπε ο υπουργός εξωτερικών στην τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέχεια συνάντησης εργασίας των υπουργών εξωτερικών που προέρχονται από το ΕΛΚ. Ο υπουργός εξήγησε ότι αναφέρεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας,

"Από τη μία πλευρά, η Κύπρος θέλει να πει 'ναι' στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει προετοιμαστεί για να πει 'ναι' στην Τουρκία", εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών.

"Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε 'ναι' στην Τουρκία για συγκεκριμένους λόγους", σημείωσε. "Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι οι καλύτερες όλων των εποχών. Η διαπραγμάτευση παράγει πρόοδο σταθερά όλη την ώρα. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Τουρκία που είναι ακόμη πιο αισιόδοξη από εμάς ότι στο τέλος θα επιτευχθεί μία λύση για το Κυπριακό, ζητά το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος, την στιγμή που η ίδια η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση – όχι μόνο προς την Κύπρο – όσον αφορά στην παράταση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, να ισχύει και για ένα από τα Μέλη Κράτη που αρνείται να συμπεριλάβει", τόνισε ο υπουργός εξωτερικών.

"Έτσι, υπό τις περιστάσεις, η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνουν υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και τότε θα γίνει αυτόματη απεμπλοκή των κεφαλαίων, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα για το καλό της Ευρώπης θα επιλυθούν όπως οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα. Έτσι, εμείς θα πούμε ναι στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Τουρκία", κατέληξε.