Ικανοποίηση από ΔΗΣΥ, κριτική από ΑΚΕΛ για το Υπουργείο Υγείας

Ικανοποίηση από ΔΗΣΥ, κριτική από ΑΚΕΛ για το Υπουργείο Υγείας

Ικανοποίηση από ΔΗΣΥ στον εξορθολογισμό που πέτυχε το Υπουργείο Υγείας, κριτική από ΑΚΕΛ που κάνει λόγο για αποδόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ικανοποίηση από Οικολόγους για τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι υποστηρίζει την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Υγείας το 2014, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συζήτηση της Έκθεσης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση , αναδείχθηκαν σημαντικά θέματα με πρώτο το γεγονός ότι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές υπήρξε τεράστια εξοικονόμηση όσον αφορά τις δαπάνες για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό.

Ο κ. Νουρής πρόσθεσε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική και διαχείριση, χωρίς να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των επιδοτούμενων ασθενών, μεταξύ 2010 και 2015 καταγράφεται μεγάλη μείωση στις δαπάνες, η οποία από 42 εκατομμύρια που ήταν το 2010 μειώθηκε σε 11,5 εκ για το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ για το 2014 η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 22 εκ.

Συνεχίζοντας είπε ότι εξορθολογισμός καταγράφεται και στο θέμα των λιστών αναμονής, με τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά τις παραπομπές για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες βοήθησαν δραστικά τόσο στη μείωση των λιστών αναμονής όσο και στην τόνωση της βιωσιμότητας του ιδιωτικού τομέα.

Επιπρόσθετα φαίνεται να τίθεται τέλος στην πονεμένη, όπως είπε, ιστορία, του αποτεφρωτήρα κλινικών αποβλήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς διεξάγεται μελέτη με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του Μάρτη, σύμφωνα με την οποία προκρίνονται δύο σενάρια αξιοποίησης ή μη του αποτεφρωτήρα.

Στα θετικά καταγράφεται η αποφασιστικότητα του Υπουργείου Υγείας, στον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε στο θέμα των φαρμάκων και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, συνέχισε ο κ. Νουρής.

Είπε πως ο Υπουργός Υγείας τόνισε με εμφαντικό τρόπο ότι θα μελετηθούν οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην εξέταση των αιτημάτων των ασθενών, ενώ λέχθηκε ότι μελετάται η όλη διαδικασία ώστε να μην υπάρξει από τώρα και στο εξής οποιαδήποτε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων που αφορούν ασθενείς.

Καταλήγοντας είπε πως συμφωνεί με τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι δεν αυτοσκοπός η μείωση των κονδυλίων στη φαρμακευτική δαπάνη, όμως εάν αποδεδειγμένα η μείωση γίνεται κατά τρόπο που δεν αποβαίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας, είναι καλοδεχούμενη.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι δεν μπορεί η προτεραιότητα στον τομέα της υγείας να είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων προσθέτοντας πως λόγω της κρίσης η ζήτηση υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι ιδιαίτερα αυξημένη και οι κυβερνώντες τα οδηγούν στην αποδόμηση και την κατάρρευση.

Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική τους σχέση με το ΓΕΣΥ ήταν αλλοπρόσαλλη και αναξιόπιστη.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως πίεσαν ακόμα και την Τρόικα για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους για πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας και χάθηκαν τρία χρόνια επειδή έπρεπε να εξυπηρετηθούν κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμα ότι αντί να στηρίξουν τον τομέα της υγείας τον έχουν οδηγήσει στη διάλυση με την αποκοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπήρξε αστοχία στο σύστημα με τα καινόσημα φάρμακα και δεν δαπανήθηκε το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων που ενέκρινε προς τούτο η Βουλής δηλώνοντας ότι
διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα κενά και οι τυχών ευθύνες.

Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε επίσης τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι υποστηρίζει την καλλιέργεια και της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο και την παραγωγή φαρμάκων από ιατρική κάνναβη στον τόπο, βεβαιώνοντας ότι θα στηρίξει την όποια προσπάθεια του Υπουργού Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.