Υπουργείο Άμυνας και Πανεπιστήμιο Κύπρου εξετάζουν τις δυνατότητες σπουδών Επαγγελματιών Οπλιτών

Υπουργείο Άμυνας και Πανεπιστήμιο Κύπρου εξετάζουν τις δυνατότητες σπουδών Επαγγελματιών Οπλιτών

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης είχε σήμερα συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο κύκλου επαφών για ενημέρωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε σχέση με την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις επαφές αυτές ο Υπουργός Άμυνας ενημερώνει τόσο για την αποδέσμευση των εθνοφρουρών της 15Β ΕΣΣΟ ενωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2017, όσο και για τα κίνητρα που προωθεί το Υπουργείο για δυνατότητες σπουδών σ’ ότι αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες. Σημειώνεται ότι όλα τα Πανεπιστήμια έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί θετικά ως προς και τους 2 αυτούς άξονες.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου για την άμεση ανταπόκριση σε σχέση με την απορρόφηση των εθνοφρουρών που θα απολυθούν τον Ιανουάριο αλλά και του ενδεχόμενου προσφοράς καλοκαιρινών μαθημάτων, έτσι ώστε οι εθνοφρουροί που θα απολυθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο να κερδίσουν ουσιαστικά πλήρως και την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

Διαβάστε επίσης:

Αβέρωφ για μείωση θητείας: Συγχαίρω την κυβέρνηση που κατάφερε να κάνει πράξη το μεγάλο αυτό στόχο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του υπογραφέντος μνημονίου. Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συνεργασία του στη θεσμοθέτηση της μεταπτυχιακής υποτροφίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, εις μνήμη του τέως Υπουργού Άμυνας, αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου. Η υποτροφία αυτή, που ευγενώς παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ανοιχτή για όλα τα στελέχη της Ε.Φ.

Στην συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο που διοργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο απευθυνόταν σε στελέχη της Ε.Φ. και επικεντρώθηκε στους τομείς της άμυνας, των διεθνών σχέσεων και της διπλωματικής ιστορίας.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, από φέτος, η επιμόρφωση των στελεχών της Ε.Φ αλλά και του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας μπαίνει σε νέα βάση με τη σύσταση της Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων, για τη λειτουργία της οποίας προσβλέπει στη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ειδικότερα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Ακαδημία θα συμμετέχει στο δίκτυο ακαδημιών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και θα προσφέρει τακτικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως επίσης και εξειδικευμένα, εντατικά προγράμματα σε σχετικούς τομείς, όπως η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και τα θέματα κυβερνοασφάλειας.

Ο Υπουργός έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο τομέα της αξιοποίησης δυνατοτήτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σ’ ότι αφορά ερευνητικά προγράμματα που άπτονται του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, ανέφερε, έχει ήδη επιλέξει δυο εθνικές προτάσεις προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας, οι οποίες υποβλήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του Υπουργείου, για διεκδίκηση χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Οι προτάσεις αφορούν σε προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας διττής χρήσης (dual-use). Πρόκειται δηλαδή για προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς και μη-στρατιωτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα δορυφορικές επικοινωνίες ή πληροφοριακά συστήματα.

Το ΠΚ έτοιμο να δεχθεί επιπλέον φοιτητές που θα απολυθούν από ΕΦ τον Ιανουάριο 2017

Την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με τη δυνατότητά του να υποδεχθεί νέους φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει θέση στο Ίδρυμα και που θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους τον Ιανουάριο του 2017, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, επιβεβαίωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου στον Υπουργό Άμυνας.

Όπως ανέφερε ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο την ομαλή εισδοχή και την μη απώλεια πολύτιμου χρόνου σπουδών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, ενώ εξετάζει και τη δυνατότητα παροχής μαθημάτων επιλογής κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ώστε να είναι σε θέση να δεχθεί τους στρατιώτες που θα απολυθούν τον Ιανουάριο του 2017, στο εαρινό εξάμηνο σπουδών.

Ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την άμεση ανταπόκρισή του σε σχέση με το νέο σχέδιο για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες καθώς και για την μέχρι σήμερα συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο μερών, σημείωσε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας θα αποτελέσει αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς λόγω της αντικατάστασης ίσου αριθμού κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες.

Πρόσθεσε ότι εγκαινίασε συναντήσεις με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου για να ακολουθήσουν, όπως τόνισε, το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Κύπρου για προσαρμογή των προγραμμάτων του και τη παροχή δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, με στόχο την ομαλή απορρόφηση των στρατιωτών που θα απολυθούν τον Ιανουάριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης διάφορες δράσεις συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργείου Άμυνας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, η συνεργασία του Υπουργείου του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου «εδράζεται στην πεποίθησή ότι η επένδυση στα Πανεπιστήμια και την επιστημονική γνώση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό μιας κοινωνίας, για την ανάπτυξη και την πρόοδο».