Τούσκ: Πρέπει να συvδέσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με επίλυση Κυπριακού

Τούσκ: Πρέπει να συvδέσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με επίλυση Κυπριακού

Την σύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συνδέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (17/3).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επισημαίνει ότι είχε εκτεταμένες συναντήσεις για την προετοιμασία της Συνόδου στην Λευκωσία και την Άγκυρα και λέει χαρακτηριστικά "έχω την πεποίθηση ότι οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε την επανενεργοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, πέραν του μεταναστευτικού, ώστε η διαδικασία να γίνει μια ευκαιρία για την υποστήριξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού".

"Μόνο αν αυτό καταστεί δυνατό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα", σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Τουσκ, έκανε ακόμη λόγο για το πως θα δοθούν τα επιπλέον χρήματα στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων, αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρέπει να λυθούν σε σχέση με την μετεγκατάσταση και την επανεισδοχή μεταναστών "με σεβασμό στο δίκαιο της ΕΕ" και την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε δείπνο εργασίας, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και σε ένα πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή, όπου και θα υιοθετηθεί η τελική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Τις έξι βασικές αρχές για τη λειτουργία της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας παρουσίασε ο Τίμερμανς