Αβέρωφ για μείωση θητείας: Συγχαίρω την κυβέρνηση που κατάφερε να κάνει πράξη το μεγάλο αυτό στόχο

 Αβέρωφ για μείωση θητείας: Συγχαίρω την κυβέρνηση που κατάφερε να κάνει πράξη το μεγάλο αυτό στόχο

Θέλω να σας καλωσορίσω στην σημερινή μας συζήτηση. Είναι ακόμη μια ημερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού που στοχεύει στην Κύπρο της επόμενης ημέρας.

Η σημερινή όμως εκδήλωση έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Το σημερινό μας θέμα είναι ένα απ’ εκείνα για τα οποία ο λαός μας μπορεί να αισθάνεται περηφάνια για την Κύπρο. Αισιοδοξία για το αύριο της πατρίδας μας.

Είμαστε εδώ για να κουβεντιάσουμε την ριζική μεταρρύθμιση στην αμυντική ικανότητα του τόπου μας. Την αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς, τον εξοπλισμό της με σύγχρονα μέσα, τη δημιουργία ενός ημί-επαγγελματικού στρατεύματος, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Ένα από τα πολλά θέματα που ενώ συζητούνταν για δεκαετίες, η πολιτεία μας δίσταζε να πάρει την πρωτοβουλία. Μία από τις σημαντικές αλλαγές που θωρακίζουν την πατρίδα μας, την αναβαθμίζουν ποιοτικά και την ίδια στιγμή προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και σε βάθος χρόνου.

Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση που κατάφερε να μετουσιώσει σε πράξη το μεγάλο αυτό στόχο του προγράμματος του Νίκου Αναστασιάδη. Χριστόφορε, με συστηματική δουλειά έδειξες ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μια καλύτερη χώρα, αν το πιστέψουμε και εργαστούμε σκληρά να το πετύχουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την εδώ παρουσία του και την συμβολή του στην συζήτηση των προεκτάσεων αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης. Στο πρόσωπό του όμως, θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για τα αντανακλαστικά και την ευελιξία του Πανεπιστημίου να δημιουργήσει άμεσα τις δομές για να μπορέσουν οι στρατιώτες που θα απολυθούν τον επόμενο Ιανουάριο να αξιοποιήσουν ευεργετικά το εξάμηνο που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που είμαι σίγουρος θα μεριμνήσουν να προσαρμόσουν τα προγράμματα τους, ώστε να μην χαθεί ούτε μέρα που είναι διαθέσιμη για τους εθνοφρουρούς που θα απολυθούν.

Να ευχαριστήσω ακόμη τον Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτη Σεντώνα και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Μάριο Προκοπίου, τόσο για την παρουσία τους, όσο και για το υπεύθυνο έργο των θεσμών που εκπροσωπούν.

Το ότι έχουμε σήμερα μαζί μας και τον στρατιώτη Θεοφάνη Πιτταρά, δείχνει την επιθυμία μας να συζητάμε όλα τα θέματα με την εκπροσώπηση της κοινωνίας.

Να ευχαριστήσω επίσης και τους εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων που καλέστηκαν να συμμετάσχουν στη σημερινή συζήτηση αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η Κύπρος είναι μια μικρή μεν χώρα, με απεριόριστες όμως δυνατότητες.

Είναι η γεωγραφική μας θέση και η Ευρωπαϊκή μας ιδιότητα.

Είναι η αξιοθαύμαστη ικανότητα του λαού μας να έχει οικονομικές και άλλες συναλλαγές με τον έξω κόσμο.

Είναι η ικανότητά μας να διαλεγόμαστε και να κτίζουμε συμμαχίες με τους γείτονές μας, είτε Άραβες είναι, είτε Εβραίοι.

Αυτή η χώρα, ούτως ή άλλως χρειάζεται ένα σύγχρονο, αξιόμαχο και ευέλικτο στράτευμα για να μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες και συνεχώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις της ταραχώδους μας περιοχής.

Κυρίως όμως, είναι η ανάγκη να έχουμε μια αξιόπιστη δύναμη αποτροπής αν, ω μη γένοιτο, έχουμε μια έξαρση της Τουρκικής επιθετικότητας.

Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι. Καταβάλλουμε μια έντονη και συστηματική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, που δείχνει να έχει σοβαρές πιθανότητες να τελεσφορήσει. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργείται και λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Για κάποιους, αυτός θα έπρεπε να είναι λόγος να αφήσουμε την Εθνική Φρουρά ανέγγιχτη, στη φθίνουσα πορεία που είχε πάρει. Κάποιοι άλλοι ενοχλούνται που επενδύουμε και πάλι στο αξιόμαχο του στρατεύματος, στο οποίο δεν επενδύθηκε τίποτα από τον καιρό της κυβέρνησης Κληρίδη μέχρι και σήμερα.

Διαφωνώ και με τις δύο προσεγγίσεις. Δεν μπορεί μια χώρα με τις ευρωπαϊκές, ενεργειακές και περιφερειακές προκλήσεις της Κύπρου, να μην διαθέτει μια ευέλικτη και σύγχρονη στρατιωτική δύναμη.

Και αυτή τη δύναμη και ικανότητα, η Κύπρος θα πρέπει να την έχει και αφού επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός στο Κυπριακό που όλοι επιθυμούμε. Υπό άλλους όρους και προϋποθέσεις βέβαια.

Φίλες και Φίλοι,

Για να πετύχουμε την αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς απαιτήθηκαν πολύ σοβαρές μελέτες. Αυτές υιοθετήθηκαν στο ακέραιο.

Απαιτήθηκε κρίσιμη συνεννόηση και συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών. Και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Οικονομικών για τη θετική του συμβολή.

Κυρίως, απαιτήθηκε η πολιτική απόφαση αλλά και η θέληση της κυβέρνησης και όλων εμάς, να μην κάνουμε πίσω στην πορεία των αναγκαίων αλλαγών που τόσα χρόνια το πολιτικό σύστημα είτε δείλιαζε, είτε ήταν απρόθυμο να φέρει σε πέρας.

Η μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, θα καταστήσει την Κύπρο μια πιο αξιόπιστη χώρα.

Οι νέοι μας, θα έχουν άμεσα οφέλη, εφόσον ήδη στρατεύσιμοι θα απολυθούν τον Ιανουάριο μετά από 18 μήνες θητεία, ενώ αυτοί που θα καταταγούν τον Ιούλιο θα είναι οι πρώτοι που θα υπηρετήσουν 14 μήνες.

Με την πρόσληψη 3,000 οπλιτών, θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ανεργία. Ενώ η οικονομία θα μπορέσει να έχει μεσοπρόθεσμα οφέλη, εφόσον μια ολόκληρη γενιά θα έχει την ευχέρεια να ριχθεί ένα χρόνο νωρίτερα στην παραγωγή και τη δημιουργία.

Υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες που εκκρεμούν. Όπως το αν μπορεί οι τελευταίοι στρατεύσιμοι που θα υπηρετήσουν 24 μήνες να έχουν κάποιας μορφής πιο χαλαρής μεταχείρισης στα τελευταία στάδια της θητείας τους, για μην νοιώθουν το αίσθημα της αδικίας. Το τι θα γίνει με τους λίγους στρατεύσιμους της 2015Α ΕΣΣΟ. Το πως θα τύχουν χειρισμού οι στρατεύσιμοι που ήδη δικαιούνται μειωμένη θητεία, όπως παιδιά πολύτεκνων οικογενειών ή παιδιά που έχουν χάσει γονείς.

Είναι εδώ ο Υπουργός και ελπίζουμε να έχουμε απαντήσεις. Όποιες όμως και να είναι αυτές, αυτό δεν μεταβάλλει την μεγάλη εικόνα.

Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτή την ώρα, μετά τα όσα έχουμε περάσει, μία είναι η αποστολή μας: Να προστατεύσουμε τις θυσίες του λαού μας και να φτιάξουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα για την Κύπρο μας.

Να δώσουμε επιτέλους μια σταθερή προοπτική στον τόπο μας. Να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στον λαό μας.

Μπορούμε να το πετύχουμε! Θέλουμε να το πετύχουμε!

Μεταρρυθμίσεις όπως αυτή στο στράτευμα, δείχνουν τον δρόμο.

Ένα δρόμο που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε!

Σας ευχαριστώ!