Σύνοδος Κορυφής: «Πολύ θετικό το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Κύπρο»

Σύνοδος Κορυφής: «Πολύ θετικό το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Κύπρο»

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι 28 καθώς η Τουρκία έχει ήδη δεχθεί το κείμενο που της προτάθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τους κανόνες για την κατάργηση των θεωρήσεων έναντι όλων των κρατών μελών και αν δεν το κάνει τότε η κατάργηση των θεωρήσεων πρακτικά "θα πάψει να ισχύει", το μόνο κεφάλαιο που θα ανοίξει θα είναι το 33 (προϋπολογισμός - το οποίο δεν μπλοκάρεται από κανέναν) και τα συμπεράσματα παραπέμπουν με ισχυρή λεκτική διατύπωση στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο, σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Τα παραπάνω δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, διπλωματική πηγή των Βρυξελλών.

"Ο κ. Τουσκ παρουσίασε τις θέσεις της Κύπρου ως θέσεις της ΕΕ", δήλωσε η ίδια πηγή. "Η Τουρκία πίεζε μέχρι τέλους για τα κεφάλαια, αλλά η Κύπρος αντέδρασε έντονα", σημειώνει. Στο κείμενο των συμπερασμάτων που τώρα συζητείται για έγκριση η φράση "χωρίς να προκαταλαμβάνει την έγκριση των κρατών μελών", ώστε η προετοιμασία που θα κάνει η Κομισιόν να μην δεσμεύει τα κράτη μέλη.

"Το θέμα των κεφαλαίων απεδείχθη το πιο δύσκολο θέμα", συμπλήρωσε ανώτερη κοινοτική πηγή του Συμβουλίου. "Θα προετοιμαστεί το άνοιγμα κεφαλαίων , θα ανοίξει το κεφάλαιο 33 που δεν μπλοκάρεται από κανένα, εν αρμονία με το διαπραγματευτικό πλαίσιο", κατέληξε η κοινοτική πηγή.