Υπ. παιδείας για μάθημα Αγωγής Υγείας: Οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους

Υπ. παιδείας για μάθημα Αγωγής Υγείας: Οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους

Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι μέσα από προγράμματα και μαθήματα Αγωγής Υγείας, οι μαθητές να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τα συναισθήματά τους, τα όρια της συμπεριφοράς τους, δήλωσε χθες ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Καδής, ο οποίος σημείωσε ότι μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά και τις παρεμβάσεις εκπαιδευτικών ψυχολόγων, βοηθούμε τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες διαχείρισης των διαφυλικών τους σχέσεων, να κατανοούν τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, να σέβονται το σώμα τους και ταυτόχρονα τους άλλους και να επικοινωνούν σωστά μαζί τους.

Σε χαιρετισμό του, στη διάλεξη με θέμα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση σε εφήβους και παιδιά», ο κ. Καδής είπε ότι “τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, γιατί συμβάλλουν στην εκπαίδευση γονιών και εκπαιδευτικών, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να διαμορφώνουν υγιείς προσωπικότητες, αλλά κυρίως να μπορούν να θωρακίζουν τα παιδιά στον αγώνα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, φαινόμενα τα οποία, δυστυχώς, παρουσιάζουν στις μέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις”.

“Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, είτε στην παιδική, είτε στην εφηβική ηλικία ποτέ δεν αποτελούσε μια εύκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό, γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι, ώστε να αντιμετωπίζουν τους προβληματισμούς των παιδιών, ανταποκρινόμενοι στο αντιληπτικό επίπεδο κάθε ηλικίας”, είπε ο Υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως πρόσθεσε “είναι σημαντικό, ως παιδαγωγοί, να ακούν με προσοχή τα παιδιά, να αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους και να είναι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να τα βοηθήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, χωρίς να είναι επικριτικοί”, σημειώνοντας ότι “επιπλέον, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καλλιεργήσουν με τα παιδιά μια ειλικρινή σχέση επικοινωνίας, που να στηρίζεται στη συναισθηματική εγγύτητα, στην ασφάλεια και στην εμπιστοσύνη, διευκολύνοντας έτσι το πέρασμα τους από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση” .

Ανέφερε ακόμα ότι “βασικός στόχος είναι, τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο, να επιχειρούν τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στην συναισθηματική τους ωρίμανση, καθώς και στην προαγωγή της ψυχικής και σεξουαλικής τους υγείας”.