Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ενθαρρυμένο» από την πρόοδο στο Κυπριακό

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ενθαρρυμένο» από την πρόοδο στο Κυπριακό

"Είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που σημείωσαν στους πρόσφατους μήνες οι ηγέτες και των δύο πλευρών", είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση, "πως είναι δυνατόν να μιλούν για πρόοδο οι κ.κ. Κέρι και Τσαβούσογλου, τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Κύπρου λέει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα εξ αιτίας του κ. Ερντογάν".

«Τόσο ο κ. Κέρι όσο κι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσαν χθες ότι είναι ενθαρρυμένοι από την πρόοδο και είμαστε, Ο κ. Κέρι ήταν εκεί πριν λίγους μήνες κι οι δημόσιες δηλώσεις του ήταν αισιόδοξες, ότι θα έχουμε κάποιες πραγματικές λύσεις. Είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που σημείωσαν στους πρόσφατους μήνες οι ηγέτες και των δύο πλευρών».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν προσπάθειες των πλευρών να φτάσουν σε μία διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την υπό τη διευθέτηση των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία, υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ. Είπαμε επίσης – κι ο Υπουργός Εξωτερικών το υπαινίχθηκε χθες – ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τη διαδικασία με όποιο τρόπο τα μέρη το βρίσκουν χρήσιμο».

Πρόσθεσε ότι εκτός του κ. Κέρι, την Κύπρο επισκέφθηκε κι ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν.

«Πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών, Θέλουμε να το ενθαρρύνουμε, επειδή πιστεύουμε στην τελική κατάληξη που περιέγραψα νωρίτερα, ως την σωστή προσέγγιση. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ξανά αυτό που ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε».