Λιλλήκας για Σουλτς: Η Κυβέρνηση επιτρέπει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Λιλλήκας για Σουλτς: Η Κυβέρνηση επιτρέπει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Η Συμμαχία Πολιτών σχολίασε τις δηλώσεις Σουλτς και την επίσκεψη του στα κατεχόμενα ενώ ασκεί κριτική και στην κυβέρνηση.

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Γιώργου Λιλλήκα:
Τι είδους ενημέρωση του έκανε ο ΠτΔ για να καταλήξει στο συμπέρασμα ο κ. Σουλτς ότι το αδιέξοδο στις ουσιώδεις πτυχές του κυπριακού δεν οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία αλλά σε λεπτομέρειες

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν επιτρέπαμε σε κανένα ξένο επίσημο ή αξιωματούχο Κράτους να επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Τώρα η Κυβέρνηση και οι ηγεσίες που τη στηρίζουν το θεωρούν φυσιολογικό.

Οι δηλώσεις του κ. Σουλτς ήταν μια επανάληψη των γνωστών του θέσεων. Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η πρόσκληση του κ. Σουλτς προς τους κύριους Αναστασιάδη και Ακιντζί, να μην σταθούν σε λεπτομέρειες. Διερωτόμαστε ειλικρινά τι είδους ενημέρωση του έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να καταλήξει στο συμπέρασμα ο κ. Σουλτς ότι το αδιέξοδο στις ουσιώδεις πτυχές του κυπριακού δεν οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία αλλά σε λεπτομέρειες. Μήπως για τον κ. Αναστασιάδη αποτελεί λεπτομέρεια η συνέχιση ή κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Η εμμονή στις εγγυήσεις, η παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, το εδαφικό, η νομιμοποίηση των εποίκων, η εμμονή σε χωριστές πλειοψηφίες πληθυσμού και γης, αποτελούν λεπτομέρειες;

Ο κ. Σουλτς επιχείρησε να διαχωρίσει την τουρκική κατοχή κυπριακού εδάφους από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αυτή η προσέγγιση στόχο έχει να αφαιρέσει από την Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα δημιουργίας πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Αν η Τουρκία κατείχε γερμανικό έδαφος δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Σουλτς θα μιλούσε για κατοχή και για κυρώσεις κατά του κατακτητή. Ο κ Σουλτς ασφαλώς εκπροσωπεί και προάγει τα γερμανικά εθνικά συμφέροντα. Το ζήτημα είναι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπερασπιστεί τα κυπριακά εθνικά συμφέροντα θέτοντας στη θέση του τον κ Σουλτς ο οποίος ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όφειλε να προασπίζεται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Αναμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη ότι θα αποκαταστήσει με δημόσια δήλωση του όσα ο κ. Σουλτς επιχείρησε να διαστρεβλώσει.

Τέλος καταδικάζουμε την επίσκεψη του κ. Σουλτς στα κατεχόμενα. Ως Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνουμε ότι η συνάντηση ξένων αξιωματούχων με τον κατοχικό ηγέτη, συμβάλλει στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν επιτρέπαμε σε κανένα ξένο επίσημο ή αξιωματούχο Κράτους να επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Τώρα η Κυβέρνηση και οι ηγεσίες που τη στηρίζουν το θεωρούν φυσιολογικό.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την αδράνεια της, επιτρέπει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Θέση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι ξένοι αξιωματούχοι που επιθυμούν να έχουν επαφές με αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, μπορούν να το κάνουν στην οικία του Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.