Πρόταση Ομήρου για συμψηφισμό δανείων: Θα κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα

Πρόταση Ομήρου για συμψηφισμό δανείων: Θα κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα

Την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το κατά πόσον η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου για συμψηφισμό των δανείων που έχουν γίνει για αγορά τραπεζικών αξιογράφων (με ενέχυρο τα αξιόγραφα) θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια ή όχι.

Στη σημερινή συνεδρία, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα, με το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου να διαφωνούν με τη νομοθετική ρύθμιση του όλου θέματος, προβάλλοντας σειρά λόγων.

Αν αποφασιστεί η υποβολή της πρότασης στην Ολομέλεια, αυτό θα γίνει στην τελευταία συνεδρία πριν το κλείσιμο της Βουλής.

Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, στη σημερινή συνεδρία έγιναν κάποιες εισηγήσεις για τροποποιήσεις και το όλο θέμα θα ξανασυζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα μεταξύ των μελών των Επιτροπής και θα αποφασισθεί κατά πόσον η πρόταση θα πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Αν θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια, πρόσθεσε, θα είναι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής.

Μιλώντας στην Επιτροπή, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε πως η θεραπεία σε μια μερίδα επενδυτών που αγόρασαν τραπεζικά αξιόγραφα με ενέχυρο τα ίδια τα αξιόγραφα «προτρέχει των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης» και πρόσθεσε ότι προκύπτει θέμα άνισης μεταχείρισης σε σύγκριση με τους επενδυτές που αγόρασαν αξιόγραφα χωρίς τη σύναψη δανείων. Είπε τέλος ότι μια τέτοια θεραπεία θα έχει επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της ΚΤΚ, η οποία είπε πως οι υποθέσεις αυτές θα πρέπει να κριθούν στα δικαστήρια, αφού αρκετές υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων.

«Υπάρχει άνιση μεταχείριση έναντι κατόχων αξιογράφων που δεν έκαναν δάνεια για αγορά αξιογράφων», πρόσθεσε.

Ωστόσο η ΚΤΚ δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο θα κοστίσει μια θεραπεία που να συμψηφίζει τα δάνεια που έγιναν για αγορά των αξιογράφων, κάτι που προκάλεσε έντονη αντίδραση από μέλη της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης είπε πως βασικό πρόβλημα της πρότασης είναι ότι καλύπτει και τα αξιόγραφα που διατέθηκαν από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία δεν βρίσκονται στους ισολογισμούς της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ωστόσο ανέλαβε τα δάνεια που έγιναν για την αγορά των αξιογράφων αυτών, στο πλαίσιο του διατάγματος εξυγίανσης που εκδόθηκε από την ΚΤΚ το 2013.

«Μας ζητείται να συμψηφίσουμε ένα δάνειο το οποίο μας επιβλήθηκε διά διατάγματος έναντι μιας αξίας που δεν κατέχουμε», είπε, επισημαίνοντας πως τα αξιόγραφα που εξέδωσε η Λαϊκή βρίσκονται στη Laiki Legacy, που βρίσκεται υπό διαχείριση.

«Οι καταθέτες έγιναν μέτοχοι από το κούρεμα. Απαιτείται απ' αυτούς να πληρώσουν για δεύτερη φορά, γίνεται ξεκάθαρη προτίμηση αυτής της ομάδας έναντι των καταθετών», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την πρόοδο που γίνεται σε διακανονισμούς δανείων «μικρών» κατόχων αξιογράφων, ο κ. Περσιάνης είπε ότι η τράπεζα προσφέρει τρεις εκδοχές για διευθετήσεις, με ευνοϊκότερη αυτή που προνοεί διαγραφή μέχρι 50% του υπολοίπου έναντι διευθέτησης του εναπομείναντος 50% του δανείου.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έγιναν διακανονισμοί 2.879 λογαριασμών, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου και στο 25% των προσώπων που ήταν επιλέξιμα για αυτά τα σχέδια.

«Θεωρώ από τη στιγμή που έγιναν 2.879 διακανονισμοί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αυτό από μόνο του λέει ότι γίνεται μια ουσιαστική και πραγματική προσπάθεια», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε πως οι πωλήσεις αξιογράφων είναι άκυρες εξ υπαρχής αφού, όπως είπε, δεν επιτρέπεται στις τράπεζες να δίνουν δάνεια για αγορά ιδίων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Είπε ακόμη ότι η ΚΤΚ μπορεί να τροποποιήσει το διάταγμα και να μεταφέρει τα αξιόγραφα της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Δεν υπάρχει θέληση, υπάρχουν προσχήματα και από την ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ. Εγώ δεν έχω δάνεια και λέω περάστε το (νομοσχέδιο)», είπε και κατέληξε: «Καταστραφήκαμε για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, για να μην καταστραφεί το κράτος. Βγήκατε από το μνημόνιο, δείτε όμως και εμάς».

Ο Λεόντιος Χατζηβασίλης, εκπρόσωπος της Κίνησης Εξαπατηθέντων Καταθετών/Κατόχων Αξιογράφων είπε πως η Τράπεζα Κύπρου είχε πολύ ψηλές προβλέψεις σε αυτά τα δάνεια, προσθέτοντας πως «αποδεικνύεται ότι τα είχαν χαμένα και ως μη εξυπηρετούμενα αυτά τα δάνεια από την αρχή και λειτούργησαν με τη λογικήν ότι ό,τι εισπράξαμε εισπράξαμε».

Πρόσθεσε δε ότι το Δικαστήριο θα δικαιώσει τους κατόχους αξιογράφων.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου είπε πως η πρόταση νόμου πρέπει να ψηφιστεί. «Και θα στηρίξουμε την πρόταση Ομήρου αλλά να πάει τάχιστα και να μην περιμένουμε τη νέα Βουλή», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε πως η πρόταση ήταν πολύ στοχευμένη και στοχεύει με συγκεκριμένο τρόπο να ανοίξει ένα δρόμο.

«Προσπαθούμε να διορθώσουμε μια παρανομία. Αν είναι έτσι, να καταργήσουμε τη Βουλή και να πηγαίνουμε στα δικαστήρια», πρόσθεσε.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Βότσης επέκρινε το ότι οι αρχές δεν δίνουν επίσημα στοιχεία για την επίπτωση στο κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. «Είναι θέμα για το οποίο κανένας δεν μας δίνει στοιχεία. Δεν μας λεν το νούμερο. Εμείς θα πάρουμε το ρίσκο και θα αποφασίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες», είπε.

Στα €133 εκατ. το κόστος συμψηφισμού για Τράπεζα Κύπρου

Σύμφωνα με κοινό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤΚ που κατατέθηκε στην Επιτροπή, το κόστος που θα προκύψει για την Τράπεζα Κύπρου από μια ενδεχόμενη διαγραφή των δανείων που έχουν ως ενέχυρο τα αξιόγραφα ανέρχεται στα €133 εκατ. Σημειώνεται ότι για σκοπούς καταρτισμού του σημειώματος, ΥΠΟΙΚ και ΚΤΚ χρησιμοποιούν τον ορισμό του «επαγγελματία επενδυτή», που προνοείται στον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο του 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκδόσεις αξιογράφων που έγιναν και από τις δύο τράπεζες μεταξύ 2007 και 2011 αφορούν σε €1,19 δισ και επηρεάζουν συνολικά 12.776 κατόχους αξιογράφων. Το συνολικό ύψος αξιογράφων που έχουν εκδοθεί από την Λαϊκή Τράπεζα ανέρχεται σε €626 εκατ και της Τράπεζας Κύπρου σε €563 εκατ.

Στοιχεία αξιογράφων Τρ. Κύπρου και Λαϊκής Αριθμός κατόχων % Σύνολο € %
Σύνολο που κατέχεται από μη επαγγελματίες 12.463 97,5% 975 εκ. 82.0
Σύνολο που κατέχεται από επαγγελματίες 313 2,5% 214 εκ 18,0
Σύνολο 12.776 100% €1.189 100