Κυβέρνηση: Προθεσμία μέχρι τέλος 2017 στους καλλιεργητές για να νομιμοποιηθούν

 Κυβέρνηση: Προθεσμία μέχρι τέλος 2017 στους καλλιεργητές για να νομιμοποιηθούν

Προθεσμία μέχρι τέλος του 2017 δίδει η κυβέρνηση στους καλλιεργητές, ώστε να προχωρήσουν με κατάθεση αίτησης για νομιμοποίηση της κρατικής ή τουρκοκυπριακής γης που δουλεύουν με συμβόλαια.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη σύσκεψη που έγινε για την αξιοποίηση από γεωργούς χαλίτικης και τ/κ γης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι «επειδή κάποιοι καλλιεργούν γη, είτε χαλίτικη, είτε τ/κ κλήρο και δεν έχουν συμβόλαιο μίσθωσης είτε με το κράτος είτε με τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών, συμφωνήσαμε με τον ΚΟΑΠ ότι για να δίνεται η επιχορήγηση του ΚΟΑΠ, θα πρέπει όλοι αυτοί να νομιμοποιηθούν”.

“Δηλαδή”, είπε, “θα πρέπει να έχουν συμβόλαιο είτε με την κυβέρνηση (για τα χαλίτικα) είτε με τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών (για όσους καλλιεργούν τ/κ κλήρο)”.

Όπως είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συμφώνησαν ήδη με τις Αγροτικές Οργανώσεις ότι από φέτος θα ξεκινήσουν με την υποβολή των αιτήσεων προς τον ΚΟΑΠ για την επιχορήγηση, να κατατίθεται φύλλο σχέδιο του τεμαχίου, τοπογραφικό, αλλά και το συμβόλαιο μίσθωσης ή χρήσης αυτής της γης, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να κατέχουν και να αξιοποιούν τον όποιο κλήρο νόμιμα.

“Αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο. Συμφωνήσαμε ότι ξεκινούμε από τώρα και θα έχουμε κατάληξη μέχρι τέλος του 2017. Άρα, δώσαμε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι καλλιεργητές αλλά και η κυβέρνηση μέσω του Κτηματολογίου. Αυτή είναι η συμφωνία που κάναμε σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπει μια τάξη, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση χαλίτικης και τ/κ γης για σκοπούς καλλιέργειας», είπε ο ΥΠΕΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των Αγροτικών Οργανώσεων, ο κ. Χάσικος είπε πως “οι Αγροτικές Οργανώσεις ζήτησαν να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους και συμφωνήσαμε ότι ο αναγκαίος χρόνος είναι μέχρι τέλος του 2017 και τίποτε πέραν τούτου”, για να προσθέσει ότι “μέχρις ότου δηλαδή πάρουν την επόμενη επιχορήγηση από τον ΚΟΑΠ, να είναι έτοιμοι”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο με αυτό το μέτρο θα υποχρεωθούν κάποιοι να επιστρέψουν χρήματα στο κράτος, ο κ. Υπουργός είπε “δεν είναι μέτρο και ούτε μπορεί να το εκλάβει κανείς ως δίωξη”.

“Εδώ και δεκαετίες, κάποιοι κατέχουν γη, είτε χαλίτικη είτε τ/κ χωρίς να πληρώνουν. Δεν ζητούμε, σήμερα, να πληρώσουν αναδρομικά. Οι αγρότες είναι μια ευπαθής κοινωνική τάξη αλλά και πάρα πολύ συμπαθής. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε να υφίσταται αυτή η αταξία ή η παρανομία, σε σχέση με τη γη που κατέχουν”, σημείωσε.