Λακκοτρύπης για τουρισμό: Προσδοκούμε σε μια εξαιρετική χρονιά

Λακκοτρύπης για τουρισμό: Προσδοκούμε σε μια εξαιρετική χρονιά

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την τουριστική μας βιομηχανία από τις φετινές κρατήσεις, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για μια "εξαιρετική χρονιά", υποδεικνύοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της 43ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων που πραγματοποιείται στη Λεμεσό και για πρώτη φορά στο νησί μας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ο τομέας του τουρισμού έχει δυστυχώς παραμείνει κάπως ξεχασμένος και θα πρέπει "να τον ξαναδούμε με καινούργιο φακό", σημειώνοντας τη μεγάλη συνεισφορά του διαχρονικά αλλά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην ανάκαμψη της οικονομίας.

"Πρέπει να εφαρμόσουμε τις στρατηγικές μας για τα επόμενα χρόνια αλλά και επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες να μας επιτρέψουν να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν", είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι οι "οι προοπτικές για τη φετινή σεζόν είναι ευοίωνες".

Συγκεκριμένα, είπε πως παρά το ότι οι κρατήσεις φαίνεται να είναι αυξημένες, "θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί γιατί ξέρουμε πως υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις στην περιοχή μας αρκετά συχνά".

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του στην τουριστική έκθεση στη Μόσχα, "όπου φάνηκε ότι οι κρατήσεις ήταν περίπου 50% πάνω από πέρσι" και πρόσθεσε πως αυτή η τάση φαίνεται να είναι πιο έντονη τους χειμερινούς μήνες, "τους οποίους ευελπιστούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο".

Μιλώντας εξάλλου ενώπιον των 200 περίπου ξένων διευθυντών πολυτελών ξενοδοχείων της Ευρώπης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην αποτυχία μας, κατά την έκφραση του, να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το "πολύτιμο μας πετράδι", με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια οι αριθμοί των ξένων επισκεπτών να παραμένουν στάσιμοι.

"Έχουμε χάσει την ανταγωνιστικότητα μας τα τελευταία χρόνια στον τουριστική βιομηχανία καθώς νέες αγορές αναδύθηκαν στην περιοχή, προσφέροντας παρόμοια πλεονεκτήματα, όπως ο ήλιος και η θάλασσα. Έχουμε αποτύχει σαν χώρα να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό", είπε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ετοιμότητα μας να επενδύσουμε ξανά ως χώρα στον τουρισμό.

Δεν μπορούμε, είπε, να ανταγωνιστούμε σε θέμα ποσότητας τουριστών, αφού εκ των πραγμάτων έχουμε περιορισμένο αριθμό κλινών και ξενοδοχείων και υπέδειξε πως αυτό που μένει είναι να ανταγωνιστούμε στο θέμα της ποιότητας, με επενδύσεις σε υποδομές, όπως οι μαρίνες, το καζίνο, τα γήπεδα γκολφ, επεκτείνοντας και εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας.