Ομήρου για υπογραφή Πρωτοκόλλου: Ιστορική ημέρα η υπογραφή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Ομήρου για υπογραφή Πρωτοκόλλου: Ιστορική ημέρα η υπογραφή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Ως ιστορική ημέρα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, μετά την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της κυπριακής και της αιγυπτιακής Βουλής, τονίζοντας ότι διευρύνεται έτσι η ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Το Πρωτόκολλο συνυπέγραψαν ο κ. Ομήρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλί Αμπντέλ Αάλ στο Κάιρο, όπου ο Πρόεδρος της Βουλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Ομήρου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαήλ, ωστόσο η συνάντηση ακυρώθηκε, ενώ αργότερα θα γίνει δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

«Είναι μια σημαντική, μια ιστορική, ημέρα για τις σχέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της φίλης χώρας της Αιγύπτου», δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής.

Με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου συνομολόγησαν και συνυπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων, είπε, «και θέσαμε ουσιαστικά τα θεμέλια για την ανάπτυξη πολύπλευρων διακοινοβουλευτικών σχέσεων και με την εγκαθίδρυση ομάδων φιλίας στα δύο κοινοβούλια».

«Αυτή η κοινοβουλευτική διάσταση της συνεργασίας έρχεται να διευρύνει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία, σε επίπεδο κυβερνήσεων με την τριμερή συνεργασία που έχει ήδη συνομολογηθεί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου» σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η φίλη χώρα της Αιγύπτου» στέκεται σταθερά δίπλα στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση και εκφράζει ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη της ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Πρόσφατα, συνέχισε, στο πλαίσιο της «ραγδαίας ανάπτυξης» των σχέσεων των δύο χωρών, «έχουν αναπτυχθεί οι σχέσεις σε πάρα πολλά επίπεδα, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, της ιχθυοκαλλιέργειας και βεβαίως πάρα πολύ σημαντική είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο χωρών και με την προοπτική μεταφοράς του φυσικού αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη στα τερματικά της Αιγύπτου».

Η γεωγραφική εγγύτητα αλλά και οι κοινές αρχές και αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, ευνοούν την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων τους, είπε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου απένειμε στον Πρόεδρο της Βουλής τιμητικό μετάλλιο, ενώ ο κ. Ομήρου του χάρισε αντίγραφο του Καραβιού της Κερύνειας.

Απόψε ο κ. Ομήρου και η συνοδεία του θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Νωρίτερα ο κ. Ομήρου και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στο αιγυπτιακό μουσείο.

Ο κ. Ομήρου είναι ο πρώτος Πρόεδρος Κοινοβουλίου χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, έπειτα από τη συγκρότηση του νέου Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.