Διευκολύνσεις για μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια

Διευκολύνσεις για μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια

Το θέμα των μετεγγραφών Κυπρίων φοιτητών στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, συζήτησε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Κάδης με την Ελληνίδα Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Η συζήτηση είχε ως γενικό αντικείμενο θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πώς αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών που προσφέρουν τα κυπριακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

"Υπήρχαν κάποια προβλήματα που έπρεπε να συζητήσουμε με την Ελληνίδα Υπουργό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα, είμαστε χώρα που βίωσε τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και έχουμε φοιτητές στην Ελλάδα, οι οποίοι βιώνουν τέτοια προβλήματα, ζητήσαμε την κατανόηση της ελληνικής πλευρά και την διευκόλυνση παιδιών που σπουδάζουν εκεί και έχουν τέτοιο πρόβλημα, να μπορούν να διεκδικούν και αυτοί μετεγγραφή από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο. Βρήκαμε κατανόηση σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις", ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Καδής είχε την ευκαιρία μετά την ίδια διάσκεψη να συζητήσει και με το Ρώσο Υπουργό Παιδείας για τη συμφωνία της υπογραφής μιας αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών από την Κύπρο στη Ρωσία και δήλωσε πως "πολύ σύντομα θα μεταβεί κυπριακή αντιπροσωπεία με εμένα επικεφαλής στη Ρωσία για να υπογράψουμε τη συμφωνία, αλλά και να παρουσιάσουμε την κυπριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία". Ο Υπουργός έκανε λόγο για ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για σπουδές Ρώσων φοιτητών στην Κύπρο.

Επαφές υπήρξαν και σε συνέχεια αυτών που έλαβαν χώρα στην Κύπρο με τον Αρμένιο Υπουργό Παιδείας, με τον οποίο και υπεγράφη σύμβαση για τη συνεργασία στα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών. Ο Αρμένιος Υπουργός συνοδευόταν από πρυτάνεις πανεπιστημίων και κατά συνέπεια έγινε συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σχέσεις ανάμεσα στα Κυπριακά και Αρμενικά πανεπιστήμια. Ο Υπουργός κ. Κάδης δήλωσε πως "προχωρούμε και στην προετοιμασία και πάλι, της αποστολής μιας κυπριακής αντιπροσωπείας στην Αρμενία, όπου θα παρουσιαστεί το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένοι τρόποι ανάπτυξης συνεργασιών σε αυτό το επίπεδο".