Διάδοχος του Μαυρογιάννη ο Χριστοδουλίδης στις συνομιλίες;

Διάδοχος του Μαυρογιάννη ο Χριστοδουλίδης στις συνομιλίες;

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας προβληματίζεται για το πρόσωπο, που θα πρέπει να διορίσει στη νευραλγική θέση του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες, δεδομένης και της πιθανής εκλογής του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μια θέση την οποία η Κύπρος διεκδικεί για πρώτη φορά και κερδίζει ευρεία και ισχυρή υποστήριξη.

Υποψήφιος για τη θέση, στις εκλογές της 13ης Ιουνίου, θα είναι επίσης ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Νησιών Φίτζι στα Ηνωμένα Έθνη. H υποψηφιότητα αναγκάζει τον κ. Μαυρογιάννη να ταξιδεύει συχνά, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από την Κύπρο.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι αντικαταστάτης του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαπραγματευτής. Η θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε, είναι η πιο σημαντική θέση, που έχει διεκδικήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνές επίπεδο.

Αν ο κ. Μαυρογιάννης εκλεγεί, είπε, θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, ανέφερε, υπάρχει χρόνος να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση, τόσο με την εκλογή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν είναι θέμα προσωπικού διλήμματος, είπε, είναι θέμα που αφορά τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, ο οποίος και πρέπει να λάβει την απόφαση. Υπάρχουν, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πολλοί, που μπορούν να υπηρετήσουν αυτή τη θέση.