Ολομέλεια Βουλής: Ψηφίστηκαν τα νομοθετήματα για τις δημόσιες συμβάσεις

Ολομέλεια Βουλής: Ψηφίστηκαν τα νομοθετήματα για τις δημόσιες συμβάσεις

Μετά από έντονη συζήτηση και αναφορές του ΑΚΕΛ για λασπολογία και εκβιασμούς η Ολομέλεια της Βουλής με 19 αποχές (ΑΚΕΛ)και 36 θετικές ψήφους ψήφισε σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και με την ίδια αναλογία ενέκρινε τους σχετικούς κανονισμούς

Νωρίτερα εγκρίθηκαν τροπολογίες που κατέθεσαν ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ με 54 ψήφους υπέρ και μια αποχή, που τηρήθηκε από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, που δήλωσε ότι τηρεί αποχή από την ψηφοφορία λόγω δραστηριοποίησης του στον τομέα.

Η τροπολογίες που ψηφίστηκαν αλλάζουν τη σύνθεση της Επιτροπής Εξέτασης των εταιρειών που δυνατόν να εμπλέκονται σε μίζες και καθορίζουν ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα μέλη, πρώην μέλη του Δικαστικού σώματος δίδοντας ταυτόχρονα στην Επιτροπή τη δυνατότητα να εξετάζει καταγγελίες για μίζες, ενώ τα νομοθετήματα ως είχαν θα εξέταζαν και θα αποστερούσαν από εταιρείες ή εργολάβους που παραδέχθηκαν ή καταδικάστηκαν για μίζες το δικαίωμα μέχρι και για 5 χρόνια να διεκδικήσουν δημόσιες συμβάσεις.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι θα μπορούσε με περισσότερο χρόνο συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου να γίνει ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο που να αφορά τις προσφορές και τις ίδιες τις συμβάσεις.

Πρόσθεσε πως θα ήταν πιο ορθολογιστικό να συσταθεί κατάλογος εργολάβων από την αρχή, με έλεγχο της καθαρότητας. Είπε ακόμα πως ένα θέμα είναι η προστασία μαρτύρων, που εξαιρεί κάποιους και καταδικάζει άλλους.

“Διερωτήθηκε επίσης αν ο στόχος είναι να κλείσουμε το στόμα σε κάποιους που θα καταδικάσουν πολιτικούς” με μαυροπινακισμό.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τις τροπολογίες και θα ψηφίσει τα νομοθετήματα, προσθέτοντας πως για άλλη μια φορά η Βουλή καλείται να νομοθετήσει με το πιστόλι στον κρόταφο σε νομοθετήματα που δεν έχει διαβάσει.

“Το ευτράπελο είναι ότι κάποιοι έσπευσαν να καταθέσουν το νομοσχέδιο για να καταδικάζονται οι μιζαδόροι” ανέφερε προσθέτοντας ότι αν υπάρχει λάθος στα κείμενα των νομοθετημάτων θα τελούμε υπό δίκη επειδή δεν μελετήσαμε αυτά που ψηφίσαμε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να μην μείνει στη θεωρία να προχωρήσει στην πράξη, σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία για την πίεση να ψηφίσει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η κατάθεση έγινε την υστάτη, προσθέτοντας ότι έγινε μνεία για την καθυστέρηση, καθώς τα νομοθετήματα ήταν έτοιμα από τον Σεπτέμβρη του 2014. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες και στις 5 Απρίλη επισημάνθηκε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει η νομοθεσία απαιτείτο να κατατεθούν κανονισμοί.

Ανέφερε ακόμα ότι οι κανονισμοί ήταν έτοιμοι αλλά δεν είχαν κατατεθεί, λέγοντας ότι δεν ξέρει το λόγο.

Περαιτέρω αναφερόμενος ως προς τον περιορισμένο χρόνο μελέτης, υπενθύμισε ότι είναι εναρμονιστικό νομοσχέδιο που πέρασε από όλα τα κοινοβούλια της ΕΕ.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο αποκλεισμός εργολάβου που παραδέχθηκε ότι έδωσε μίζες, μπορεί να αποκατασταθεί ένα προσκομίσει αποδεικτικά ότι έχει λάβει μέτρα για αποκατάσταση της αξιοπιστίας του. Είπε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας οι εργολάβοι που έδωσαν μίζες, από μόνοι τους τέθηκαν μάρτυρες κατηγορίας μόνο όταν οι αρχές ήταν έτοιμες οι αρχές να τους περάσουν χειροπέδες και διερωτήθηκε γιατί δεν κατήγγειλαν από την αρχή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και δεν αφορά μόνο τις δημόσιες συμβάσεις. Πρόσθεσε πως επιβάλλεται να συγυρίσουμε τις διαδικασίες για να περιορίσουμε τις δυνατότητες διαπλοκής και διαφθοράς.

Λέγοντας ότι ο αποκλεισμός εργολάβου είναι το ελάχιστο και ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρότερη ποινή από αυτή του αποκλεισμού, είπε πως χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ετοιμαστούν τα νομοθετικά κείμενα και αναμένεται από τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει σε 9 μόνο ημέρες.

“Ο κόσμος δεν μας εκλέγει για αποδεχόμαστε απροβλημάτιστα και αμελέτητα” ότι τεθεί ενώπιον μας” συνέχισε προσθέτοντας πως αν οι Βουλευτές δεν απαιτούσαν και τους κανονισμούς, οι κανονισμοί δεν θα ήταν σήμερα ενώπιον της Βουλής.

“Απαιτείται άμεσα αυτό το σώμα να βρει τρόπους να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή” συνέχισε προσθέτοντας ότι “είμαστε όλοι με την πλάτη στον τοίχο”.

“Αυτό που επιδιώκεται είναι ένα πρώτο βήμᨔ συνέχισε προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος” η Βουλή δεν θα ψήφιζε άμεσα, αλλά συνέχισε, ο καθένας μετρά το πολιτικό κόστος.

Κάποιοι θα εξακοντίσουν βέλη, είπε αναφέροντας ότι τοποθετούμαστε υπό την πίεση και τους εκβιασμούς του κάθε κουτσομπόλη.

Περαιτέρω αναφέροντας ότι δεν μπορούν να στοχοποιούν τη διαφορετική άποψη, αναφέρθηκε στο Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, που όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ βοήθησε με τα σκάνδαλα, αλλά ουδείς του δίνει τα ακαταλόγιστο να καταφέρεται δημόσια χωρίς αποδεικτικά στοιχεία σε αυτόν που θεωρεί ότι δυνατόν να έχει εμπλοκή.

Είπε ακόμα πως δεν είναι σοβαρή η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, με τις αναφορές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι πρέπει να τεθεί φρένο, σε αυτούς που αυτοχρίζουν τους εαυτούς τους σταυροφόρους που θα καθαρίσουν τον στάβλο του Αυγείου.

Βρεθήκαμε στο στόχαστρο των δημοσιογράφων, ενός δημάρχου, και μετά λύπης και του Γενικού Ελεγκτή, επειδή έχουμε αντιρρήσεις να ψηφίσουμε νομοθετήματα που δεν διαβάσαμε, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης λέγοντας ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισε αστεία τη δικαιολογία περί ενστάσεων της Ελλάδας στην ορολογία του κειμένου, που επικαλέστηκαν στην καθυστέρηση για την κατάθεση των νομοθετημάτων.

Παρατηρώντας ότι δεν υπήρξε πίεση από πλευράς Κυβέρνησης, για την ψήφιση ανέφερε ότι πρέπει να ψηφιστούν τα νομοθετήματα το συντομότερο ώστε να μην πάρουν προσφορές εργολάβοι που παραδέχθηκαν ότι ενεπλάκησαν σε μίζες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η απάντηση στο ερώτημα “αν δεν είχαμε εκλογές θα ψηφίζαμε το νομοσχέδιο, είναι όχι.

“Δεν θα ψηφίζουμε την πρόταση για την αποκρατικοποίηση, δεν ψηφίζαμε πόθεν έσχες επειδή δεν είναι ολοκληρωμένο, ούτε το ασυμβίβαστο, ούτε για τα αξιόγραφα” ανέφερε προσθέτοντας ότι τα ψηφίζουμε επειδή έχουμε εκλογές στις 22 Μαϊου.

Η σημερινή ημέρα είναι αρκετή να μας πάει χρόνια πίσω, ανέφερε και είπε ότι κάποιοι παρουσιάζονται κατά τις διαπλοκής για αυτούς που ομολόγησαν και ανοίγουν λεωφόρους για αυτούς που δεν ομολόγησαν.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι όταν κάποιοι καλύπτουν αυτούς που ομολόγησαν γιατί να μην ισχύει ότι κάποιοι καλύπτουν κάποιους άλλους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί επειδή πάσχουν τα συμβόλαια και λέγοντας ότι ως έχουν τα δεδομένα ο εργολάβος έχει κίνητρο να καθυστερεί, είπε πως αν είμαστε αποφασισμένοι να κτυπήσουμε τη διαπλοκή, πρέπει να δίνονται οικονομικά κίνητρα για ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων.

“Αυτή η ημέρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για το κυπριακό κοινοβούλιο” με την πίεση της κοινής γνώμης σήμερα ψηφίζουμε πράγματα που απόψε θα μετανιώσουμε” κατέληξε.