Καδής: Με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζονται τα προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης

Καδής: Με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζονται τα προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα τα προγράμματα της ειδικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση την ομαλή ένταξη των παιδιών με ιδιαιτερότητες στις σχολικές μονάδες, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στη Μουσικοχορευτική Παράσταση που διοργάνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών ο κ. Καδής είπε ότι οι σχολικοί ψυχολόγοι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς εργάζονται συλλογικά, αξιοποιώντας παιδαγωγικές και θεραπευτικές μεθόδους, ώστε να παρέχουν στα παιδιά μια καθολική βοήθεια ζωής που τους επιτρέπει να καταξιωθούν κοινωνικά και ανθρώπινα.

«Η περίπτωση του κάθε παιδιού, πέρα από τις όποιες δυσλειτουργίες του, είναι μοναδική και ξεχωριστή. Κατά συνέπεια, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε το κάθε παιδί να αποκτήσει νέες εμπειρίες στο αγώνα του για μάθηση, να κατανοήσει τις μορφές συμπεριφοράς του και τους ιδιαίτερους κώδικες επικοινωνίας με τους οποίους αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του».

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, να αναγνωρίσουμε ότι το έργο που επιτελούν οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι πραγματικά σημαντικό και αξιέπαινο και η συμβολή τους στην διαπαιδαγώγηση και στην εκπαίδευση των παιδιών καθοριστική.

Και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαχρονικά αναπτύσσει άριστη συνεργασία με τους οργανωμένους γονείς των παιδιών αυτών, που κοινό στόχο έχει την παροχή ίσων ευκαιριών σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητές τους.