Συμμαχία για έγγραφα συνομιλιών: Καταγγέλλουμε τον κύριο Αναστασιάδη για πολιτική αναξιοπιστία

Συμμαχία για έγγραφα συνομιλιών: Καταγγέλλουμε τον κύριο Αναστασιάδη για πολιτική αναξιοπιστία

Σε ανακοίνωση τύπου η Συμμαχία Πολιτών αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγράφων των συνομιλιών καταγγέλλοντας τον Κύριο Αναστασιάδη για πολιτική αναξιοπιστία.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους δεν μας επιτρέπει να μελετήσουμε τα έγγραφα των συνομιλιών. Τι φοβάται ότι θα ανακαλύψουμε που δεν θα θέλει να ξέρουμε; Τι έχει να αποκρύψει και μας απαγορεύει ακόμα και να διαβάσουμε τα έγγραφα των συνομιλιών;

Ως Συμμαχία Πολιτών, καταγγέλλουμε τον κύριο Αναστασιάδη για πολιτική αναξιοπιστία και ανακολουθία. Ο κύριος Αναστασιάδης, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, αρνήθηκε να δώσει τα έγγραφα των συνομιλιών στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και δημόσια ο κύριος Αναστασιάδης κάλεσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αν θέλουν να επισκεφθούν και να μελετήσουν στο Προεδρικό, επί τόπου, τα έγγραφα των συνομιλιών. Ως Συμμαχία Πολιτών διευθετήσαμε επίσκεψη των νομικών μας συμβούλων για το κυπριακό σε συνεργασία με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου για να μελετήσουν επί τόπου τα έγγραφα. Μετά από παρέμβαση του ίδιου του κυρίου Αναστασιάδη, η επίσκεψη αυτή ακυρώθηκε για να μου ανακοινώσει λίγες μέρες αργότερα, σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που ο ίδιος ζήτησε, ότι δεν θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε τα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου. Σημειώνω ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι η μόνη πολιτική δύναμη στην οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε όπως έχουμε δικό μας εμπειρογνώμονα όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στις ομάδες στήριξης του διαπραγματευτή.

Διερωτώμαι γιατί αυτή η δυσμενής διάκριση από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας , σε βάρος της Συμμαχίας Πολιτών. Διερωτώμαι ειλικρινά για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν μας επιτρέπει να μελετήσουμε τα έγγραφα των συνομιλιών. Τι φοβάται ότι θα ανακαλύψουμε που δεν θα θέλει να ξέρουμε; Μήπως ανησυχεί ότι θα διαπιστώσουμε διάσταση και διαφορές ανάμεσα στο τι περιέχουν οι Τουρκικές αλλά και δικές μας προτάσεις σε σχέση με το τι μεταφέρει προφορικά στο Εθνικό Συμβούλιο; Τι έχει να αποκρύψει και μας απαγορεύει ακόμα και να διαβάσουμε τα έγγραφα των συνομιλιών;

Μετά από αυτή την υπαναχώρηση του κυρίου Αναστασιάδη, δεν μας μένει άλλη επιλογή από τη δημόσια καταγγελία της προκλητικής και απαράδεκτης στάσης του.. Η μυστικοπάθεια με την οποία χειρίζεται το Εθνικό μας ζήτημα και η αχρηστία στην οποία οδήγησε το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου μας προκαλεί έντονες και εύλογες ανησυχίες.

Το Κυπριακό δεν είναι προσωπική υπόθεση ούτε υπόθεση μόνο κάποιων κομματικών ηγεσιών. Για ‘μας είναι εθνική υπόθεση και έτσι μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η όλη στάση και συμπεριφορά του κυρίου Αναστασιάδη δεν μας επιτρέπει να έχουμε την όποια εμπιστοσύνη πλέον στις διακηρύξεις και χειρισμούς του.