Κυπριανού για Κυπριακό: Καλύτερο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχει αρκετή απόσταση

Κυπριανού για Κυπριακό: Καλύτερο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχει αρκετή απόσταση

Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι καλύτερο, όμως απομένει ακόμα αρκετή απόσταση για να καλυφθεί, δήλωσε το απόγευμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κατά τη διάρκεια της οποίας, μας ενημέρωσε για το περιεχόμενο των δύο τελευταίων συναντήσεων που είχε με τον κ. Ακιντζί».

«Μεταφέραμε και από τη δική μας την πλευρά κάποιες απόψεις, κάποιους προβληματισμούς και κάποιες ανησυχίες που έχουμε» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κυπριανού διατύπωσε την εκτίμηση ότι «υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα στις τελευταίες συναντήσεις», πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτε» και ότι «έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να καλύψουμε, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη».

«Η άποψή μας, όπως την έχουμε διατυπώσει κατ' επανάληψη, είναι πως αν καταφέρουμε να βρούμε συμφωνία στο περιουσιακό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει κατάληξη στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αν γίνει αυτό κατορθωτό, συνέχισε, «θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τα μείζονα ζητήματα της ασφάλειας, του εδαφικού, θέματα τα οποία θα είναι πάρα πολύ καθοριστικά σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακού».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε από πλευράς του ΑΚΕΛ η άποψη ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. «Θεωρούμε ότι η συλλογική συνεννόηση είναι πολύ καλύτερη παρά οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε.

«Τονίσαμε ότι θα πρέπει οι κανονισμοί λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, όπως έχουν διαμορφωθεί την τελευταία φορά που συζητήσαμε το θέμα, θα πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστοί από όλους για να επιτευχθεί η επανασύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επανεξέτασει το θέμα μετά τις Βουλευτικές εκλογές, όμως θεωρεί ότι πριν από τις Βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να προχωρήσει σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.