Συμμαχία για Κυπριακό: Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ενημέρωση των κατ΄ιδίαν συναντήσεων

Συμμαχία για Κυπριακό: Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ενημέρωση  των κατ΄ιδίαν συναντήσεων

Με δήλωση του Αναπληρωτή Εκπροσώπου κ. Γιάννη Τσαγγαρίδη, η Συμμαχία Πολιτών παίρνει θέση σχετικά με το Κυπριακό και την κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση

Αν πραγματικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ επείγονται για μια δίκαιη λύση πρέπει να βγουν από τον λήθαργο των ψευδαισθήσεων και να δουν τις πραγματικότητες ως έχουν.
Με νεοφανείς φρασεολογίες του τύπου συγκλήσεις, συναντηλήψεις, αποκλίσεις, σμίκρυνση διαφορών, κοινούς οραματισμούς δεν επιλύονται οι βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ενημέρωση των κατ΄ιδίαν συναντήσεων. Το κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ελλείψει ουσιαστικής και πραγματικής προόδου στις συνομιλίες λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας επιστρέψαμε στο καλό κλίμα. Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγεσίες που τον στηρίζουν, ουσιαστικά έχει επιτρέψει στην Τουρκία να κερδίσει εγκωμιαστικά σχόλια από διεθνή κοινότητα για τη δήθεν εποικοδομητική της στάση που ουσιαστικά της επιτρέπει να συνεχίζει ανέξοδα την κατοχή και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Αν πραγματικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ επείγονται για μια δίκαιη λύση πρέπει να βγουν από τον λήθαργο των ψευδαισθήσεων και να δουν τις πραγματικότητες ως έχουν.
Το καλό κλίμα δημιουργεί ευχάριστο περιβάλλον για τις διαπραγματεύσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση.

Ούτε με νεοφανείς φρασεολογίες του τύπου συγκλήσεις, συναντηλήψεις, αποκλίσεις, σμίκρυνση διαφορών, κοινούς οραματισμούς και άλλα, επιλύονται οι βασικές πτυχές του Κυπριακού. Εκείνο που απαιτείται είναι μια διεκδικητική πολιτική που με το κόστος που θα δημιουργήσει στην Τουρκία για την κατοχή θα την οδηγήσει και σε επαναπροβληματισμό ως προς την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό. Απαιτείται ακόμη επιστροφή στις βασικές αρχές του δικαίου και της δημοκρατίας για να εξασφαλίσουμε μια λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και της διχοτόμησης και θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λειτουργικότητα του Κράτους.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε ξεκάθαρες αποφάσεις οι οποίες θα διατυπώνονται με σαφήνεια στα έγραφα και όχι με ασάφειες και διφορούμενες έννοιες. Αυτό αποδεικνύεται και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Ακιντζί για τους εποίκους. Ενώ ορθά δηλώνει ότι δεν θα προσφέρει τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια στους 26.000 επιπλέον εποίκους ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν θα τους διώξει δεχόμενος την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα.

Ως Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνουμε. Το Εθνικό μας θέμα και η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ενημέρωση των κατ΄ιδίαν συναντήσεων. Η μυστικοπάθεια με την οποία χειρίζεται το Εθνικό μας ζήτημα και η αχρηστία στην οποία οδήγησε το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου μας προκαλεί έντονες και εύλογες ανησυχίες.

Το κυπριακό είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.