ΔΗΚΟ για ΥΠΕΞ: Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά για σοβαρότητα ο κ. Κασουλίδης

ΔΗΚΟ για ΥΠΕΞ: Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά για σοβαρότητα ο κ. Κασουλίδης

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σχολιάζει τα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικό λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά για σοβαρότητα ο κ. Κασουλίδης».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά για σοβαρότητα ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου επειδή τον βολεύει.

Δυστυχώς σήμερα, με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε η απουσία πολιτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων υπηκόων στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, προσπάθησε σήμερα να μεταθέσει τις ευθύνες αυτής της νέας αποτυχίας στην προηγούμενη κυβέρνηση και μας διαβεβαίωσε πως άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα προστατέψουν τα συμφέροντα μας με τις δικές τους ενστάσεις.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν μας ενδιαφέρει ποια κυβέρνηση ευθύνεται για αυτή τη νέα αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής.

Εμάς μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τι προτίθεται να κάνει η παρούσα κυβέρνηση, έτσι ώστε τα 80 εκατομμύρια των Τούρκων υπηκόων να μην μπορούν ανεξέλεγκτα να διακινούνται στη χώρα μας την ίδια στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα στη δική τους χώρα λόγω της τούρκικης κατοχής.

Αυτό απαιτεί η σοβαρότητα και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των Ελληνοκυπρίων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει από την Κυβέρνηση να απαντήσει τα ακόλουθα ερωτήματα σε σχέση με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προνομιακή θεώρηση βίζας και την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον ικανοποιηθούν ακόμα πέντε προαπαιτούμενα:

1. Γιατί δεν συζητήθηκαν τα 72 κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Εθνικό Συμβούλιο;

2. Η ελεύθερη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων στην ίδια τους τη χώρα είναι μέσα σε αυτά τα κριτήρια; Το δικαίωμα περιουσίας; Τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα;
3. Γιατί πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των κριτηρίων;

4. Ο Κύπριος Επίτροπος κ. Χρίστος Στυλιανίδης συμφωνεί με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί με αυτά τα κριτήρια;

5. Αν ναι, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συμφωνεί με τον κ. Στυλιανίδη;

6. Γιατί η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ τώρα "ρίχνει την μπάλα" σε άλλες χώρες; Μήπως επειδή έχει αποτύχει να προστατέψει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων.»