Γ. Λιλλήκας: Η αναχαίτιση των τουρκικών στόχων προϋποθέτει προγραμματισμό και διεκδικητικότητα

Γ. Λιλλήκας: Η αναχαίτιση των τουρκικών στόχων προϋποθέτει προγραμματισμό και διεκδικητικότητα

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας με αφορμή δημοσιοποίηση (εφ. Φιλελεύθερος) της επιστολής της Τουρκίας προς την Κομισιόν από τον περασμένο Νοέμβριο με την οποία επαναλάμβανε την πάγια θέση της ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις στην Παναγιά, όπου μίλησε στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση γνώριζε για την επιστολή αυτή η οποία είχε σταλεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου που επικύρωσε την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας που περιλαμβάνει και την κατάργηση της Βίζας για Τούρκους υπηκόους.

Ο κ.Λιλλήκας κάλεσε την κυβέρνηση, αν γνώριζε για την επιστολή, να ενημερώσει τους πολίτες τι έπραξε όλους τους μήνες που προηγήθηκαν προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Τουρκία όντως δεν υπέγραψε αυτήν τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αν δεν έπραξε τίποτα η κυβέρνηση, συνέχισε, τότε δεν νομιμοποιείται σήμερα, όπως είπε, να παρουσιάζεται ως έκπληκτη ή να δηλώνει ότι έχει χρόνο μπροστά της προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυπριακά συμφέροντα.

Η αναχαίτιση των τουρκικών στόχων και η προάσπιση την κυπριακών συμφερόντων , κατέληξε, προϋποθέτει προγραμματισμό και απαιτεί διεκδικητικότητα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης , είπε ο Γιώργος Λιλληκας αδυνατεί να αντισταθεί στις εκκλήσεις ή στις πιέσεις της Άγκελας Μέρκελ και κατέληξε ότι αν ο ΠτΔ θέλει να είναι αρεστός στην Γερμανίδα Καγκελάριο δεν μπορεί να είναι ωφέλιμος για τον Κυπριακό λαό.

Φυσικό Αέριο

Άλλη μια αναστολή θα παρουσιαστεί στο προγράμματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από το οικόπεδο «Αφροδίτη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος εξέφρασε την ευχή να μην υπάρχουν σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με τις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις στην Πάφο ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε διδαχτεί από το φιάσκο, κατά την έκφραση του, και τις αρνητικές συνέπειες που υπήρξαν από την αναστολή του προγράμματος γεωτρήσεων της ENI προκειμένου να καλοπιάσουν κατά την έκφραση του την Τουρκία.

Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ότι η διασύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο δεν εξυπηρετεί ούτε τη λύση του Κυπριακού ούτε και προασπίζεται τα ενεργειακά συμφέροντα του τόπου αφού καθιστά την Τουρκία ακόμη πιο αδιάλλακτη. Το ενεργειακό πρόγραμμα, που αποτελεί ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι διακοινοτική διαφορά θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σχολιάζοντας ομιλία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη σε διοικητικό φόρουμ είπε ότι παρουσίασε μια αντιφατική εικόνα για τις συνομιλίες και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αφού από την μια επανέλαβε το γνωστό τροπάριο, όπως το χαρακτήρισε, για λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του 2016, και από την άλλη στην ίδια ομιλία, συνέχισε, αναφέρθηκε σε βήματα που προωθεί η Τουρκία και τα οποία αποσκοπούν στην προσάρτηση των κατεχομένων ως επαρχία της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι όντως η Τουρκία επιχειρεί σταδιακά την προσάρτηση των κατεχομένων και συνεπώς δεν δικαιολογείται η καλλιεργουμένη αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016. Μήπως υπονοούν, συνέχισε, ότι ο κ. Ακιντζί θα επαναστατήσει εναντίον της Τουρκίας , ή ότι η Τουρκία θα συναίνεση και θα αλλάξει πολιτική και στόχους; Μήπως, αναρωτήθηκε, τελικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπαναχωρήσει εκ νέου ικανοποιώντας τις Τουρκικές θέσεις .

Αυτά, είπε , είναι σοβαρά θέματα για να παρουσιάζονται με αυτόν τον αντιφατικό τρόπο που προκαλεί σύγχυση τόσο στο εσωτερικό όσο και στην διεθνή κοινότητα για το ποιος ευθύνεται για την μη λύση του Κυπριακού.