Αναστασιάδης για Κυπριακό: Θέλω να πιστεύω ότι οι δυσκολίες στις συνομιλίες θα ξεπεραστούν

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Θέλω να πιστεύω ότι οι δυσκολίες στις συνομιλίες θα ξεπεραστούν

Την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες που είναι μπροστά μας θα ξεπεραστούν έτσι ώστε το συντομότερο να παρουσιάσει μια λύση που δεν θα γίνεται αποδεκτή μόνο από μερικούς αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ευχήθηκε παράλληλα να μην είναι μακρύς ο χρόνος που θα μας επιτραπεί επιτέλους να έχουμε το δικαίωμα της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.

Η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδης έγινε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Ε΄ Δημοτικού Σχολείου Πάφου, στο Μούταλο.

Στο χαιρετισμό του ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο κόστισε 3 εκατομμύρια ευρώ, προκηρύχτηκε τον Οκτώβριο του 2013, ξεκίνησαν οι εργασίες το Γενάρη του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί αυτό το σχολείο και να παραδοθεί στους ιδιοκτήτες του: Τα παιδιά.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του σχολείο, ο ΠτΔ έδωσε έμφαση στο γεγονός πως το σχολείο, από την ίδρυση του το 1975, αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, λόγω του γεγονότος πως κλήθηκε ένα μικρό ως προς τις εγκαταστάσεις σχολείο να απορροφήσει μεγάλο αριθμό προσφυγόπουλων και ξένα παιδιά απο διάφορες χώρες του κόσμου.

Σήμερα, είπε, 42 χρόνια μετά την εισβολή το ίδιο αυτό σχολείο φιλοξενεί προσφυγόπουλα και ξένα παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου.

“Η χώρα μας όντας εκ της ιστορίας της πολυπολιτισμική, δεν θα μπορούσε να μην είχε ανοίξει φιλόξενα την αγκαλιά της σε αυτά τα παιδιά, για τα οποία φροντίζουμε να δημιουργούμε προγράμματα με εποικοδομητικές δραστηριότητες που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία μας”, σημείωσε.

Υπενθύμισε πως αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε μια συγκροτημένη προσπάθεια για συνολική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, προσθέτοντας ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική στοχεύει στη συνεχή αναβάθμιση των δομών του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του ανθρώπινου εκπαιδευτικού δυναμικού καθώς και της δομής, του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε επίσης πως στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από συζητήσεις 26 χρόνων, ο νόμος που εισάγει ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, εκσυγχρονίσαμε το περιεχόμενo και τη δομή του σχολικού προγράμματος σε όλες τις βαθμίδες. Από το Σεπτέμβριο του 2015 εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τα νέα ωρολόγια και νέα αναλυτικά προγράμματα.

Επίσης καταργήθηκε ο αναχρονιστικός θεσμός του Ενιαίου Λυκείου, υιοθετήθηκε και άρχισε ήδη να εφαρμόζεται η προσέγγιση των κατευθύνσεων επιλογής μαθημάτων, ψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά από συζητήσεις 8 χρόνων, ο νόμος για τη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου να καταστεί η Κύπρος διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Εφαρμόζεται από φέτος η επέκταση των Αθλητικών και Μουσικών σχολείων και στα Γυμνάσια ενώ από το Σεπτέμβριο θα λειτουργούν μουσικά και αθλητικά γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Ο ΠτΔ είπε ακολούθως πως δεν υποτιμά και την ανάγκη αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής και τις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων. “Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, με περηφάνια εγκαινιάζουμε σχολεία που αποτελούν στολίδια για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ανακαινίζουμε και εκσυγχρονίζουμε άλλες σχολικές υποδομές και παρέχουμε τη δυνατότητα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να λειτουργούν και να συνεργάζονται απρόσκοπτα και δημιουργικά σε ένα σύγχρονο, άνετο και ασφαλές περιβάλλον”, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως μέσα στην τελευταία τριετία έχουν ολοκληρωθεί 12 ανεγέρσεις σχολικών μονάδων, 30 επεκτάσεις ή ανακαινίσεις και 476 μικρότερης κλίμακας έργα. Ανακοίνωσε πως σε εξέλιξη βρίσκονται 46 μεγάλα έργα και άλλα 16 μικρότερης κλίμακας σε όλη την Κύπρο.

“Παρόλο που αναγκαστήκαμε να προβούμε σε περικοπές των προϋπολογισμών μας, προσπαθήσαμε και περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μειώσεις που αφορούν τη σχολική υλικοτεχνική υποδομή, γιατί θέλουμε να μπορούν τα παιδιά μας να ευημερούν και να προοδεύουν σε ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον”, είπε ο ΠτΔ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Πάφο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας προχώρησαν στην αναβάθμιση και επέκταση της Τεχνικής Σχολής Πάφου, στην επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Χρυσοχούς, στην ανέγερση νέων κτηρίων για το έκτο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου Χλώρακας.

Επιπλέον με τον προϋπολογισμό Αναπτύξεως του Υπουργείου Παιδείας υλοποιείται, όπως ανέφερε, η ανέγερση καινούργιου νηπιαγωγείου στην Αργάκα, η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Μεσόγης και η αθλητική υποδομή στο Λύκειο Κύκκου και στο Νικολαϊδειο Γυμνάσιο.

Η παιδεία, τόνισε, είναι ένας τομέας στον οποίο όσο περισσότερα δίνουμε, τόσο περισσότερα οφείλουμε, επειδή οι ανάγκες είναι πάντα μεγάλες και οφείλουμε διαρκώς να προσαρμοζόμαστε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως ένα χρόνιο αίτημα της αστικής περιοχής της Πάφου, θα είναι σύντομα σε θέση να το ικανοποιήσει, καθώς έχει ήδη ληφθεί η πολιτική απόφαση για ανέγερση νέου Γυμνασίου το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Πάφου.

Η ακριβής χωροθέτηση δεν έχει ακόμη αποφασιστεί- όπως είπε- καθώς είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς.

Ως εκ τούτου, έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Παιδείας να ξεκινήσει συναντήσεις προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να προχωρήσει το έργο.

Ο ΠτΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η σειρά έργων που εξήγγειλε τον περασμένο Ιούνιο από την Πάφο, όπως διαπιστώνει - είτε υλοποιήθηκαν, είτε υλοποιούνται, είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται τα εξής έργα:

• Ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου και της πλατείας Κένεντι.
• Σύνδεση και ανάδειξη των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού.
• Αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραϊμ.
• Αποκατάσταση του πρώην κινηματογράφου «Αττικόν».
• Αναβάθμιση και ανάδειξη του Μαρκίδειου Θεάτρου.
• Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου.
• Αποκατάσταση, αναβάθμιση και εξωραϊσμός της Δημοτικής Αγοράς.
• Ανάπλασης της πλατείας Διοικητηρίου.
• Διαμόρφωση του κυκλοφοριακού κόμβου στην είσοδο της πόλης.

Αναφερόμενος σε σειρά άλλων έργων όπως ο νέος αστυνομικός σταθμός, το αρχαιολογικό μουσείο, η ανακαίνιση του φάρου, η αναβάθμιση βασικών οδικών αρτηριών, γραμμικά πάρκα κλπ, είπε ότι είναι απολύτως ώριμα – σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει - και πολύ σύντομα αναμένεται να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα.

Το συνολικό ύψος της δαπάνης για τα έργα που έχουν μετατρέψει την Πάφο σε ένα πραγματικό εργοτάξιο υπολογίζεται στα 26,2 εκ ευρώ και αναμένεται πως όταν ολοκληρωθούν στο σύνολο τους στις αρχές του 2017 η Πάφος θα είναι μία ακόμη πιο όμορφη και λειτουργική πόλη, συμπλήρωσε.

Κλείνοντας ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε το νέο σχολείο που εγκαινίασε σήμερα να προσφέρει για πολλά-πολλά χρόνια, μόρφωση, κοινωνικοποίηση και κυρίως χαμόγελο και ασφάλεια στα παιδιά.
Να μην είναι μακρύς ο χρόνος - όπως είπε- που θα μας επιτραπεί επιτέλους να έχουμε το δικαίωμα της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.

Όπως καλά γνωρίζετε, συνέχισε, "καταβάλλουμε προσπάθειες, δίνουμε δίκαιους αγώνες προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που να απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, που να επανενώνει την πατρίδα μας, που να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η ιστορική μας υποχρέωση δεν είναι να επιτρέψουμε τα τετελεσμένα της κατοχής να θεωρηθούν και ως η τελική λύση.

Κανένα δεν γνωρίζω, είπε, σε όποιο ιδεολογικό χώρο και αν ανήκει που να δεχόταν ποτέ αυτή να είναι η κατάληξη της διαχείρισης από την πολιτική ηγεσία που παρέλαβε το 1960 ένα ενιαίο κράτος και που σαν αποτέλεσμα της προδοσίας του ’74 εδώ και 42 χρόνια βιώνουμε απαράδεκτη για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο κατοχή.

“Θέλω να πιστεύω πως οι δυσκολίες μπροστά μας θα ξεπεραστούν έτσι ώστε να μπορώ το συντομότερο να μπορώ να σταθώ ενώπιον του κυπριακού Ελληνισμού και να παρουσιάσω μια λύση που δεν θα γίνεται αποδεκτή μόνο από μερικούς αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού,” κατέληξε.

Η εκδήλωση των εγκαινίων περιλάμβανε αγιασμό από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, χαιρετισμούς από τον Χαράλαμπο Αβερκίου, Διευθυντή Δημοτικού σχολείου Πάφου Ε' Αγίου Δημητρίου, την Μαρίνα Μικάλλη Πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, και την Μαρία Ζαβρού πρόεδρο Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Πάφου.

Επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές του σχολείου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε απονομή αναμνηστικού δώρου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αποκάλυψη αναμνηστικής πλακέτας εγκαινίων σχολείων από τον Πρόεδρο της ΚΔ και τέλος περιήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη στους χώρους του σχολείου, έκθεσης Τέχνης, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.