ΥΠΕΞ: Η αρχή της επιδίωξης λύσης του Κυπριακού, το νόημα από τις συνομιλίες των δυο ηγετών

ΥΠΕΞ: Η αρχή της επιδίωξης λύσης του Κυπριακού, το νόημα από τις συνομιλίες των δυο ηγετών

Το νόημα της κοινής δήλωσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι πως οι συνομιλίες βασίζονται κυρίως στην αρχή της επιδίωξης λύσης του Κυπριακού, που να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, χωρίς νικητές και ηττημένους, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι ποτέ στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού δεν συζητείτο αποκλειστικά ένα κεφάλαιο κατά τρόπο κάθετο, αλλά ταυτόχρονα γίνονταν συνομιλίες και για τα άλλα κεφάλαια.

Κληθείς, ύστερα από την τέλεση των αποκαλυπτηρίων μνημείου εις μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, στο Γέρι, να σχολιάσει την κοινή Δήλωση των δύο ηγετών για την πρώτη επέτειο των μεταξύ τους συνομιλιών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “οι συνομιλίες βασίζονται πάνω σε μια αρχή κυρίως, την επιδίωξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος που να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, δηλαδή να μην υπάρξουν νικητές ή ηττημένοι”.

Μια λύση, συνέχισε, “η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανησυχίες και των δύο πλευρών”.

“Αυτό είναι το νόημα της ανακοίνωσης των δύο ηγετών, οι οποίοι εκφράζουν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν από το σημείο που βρίσκονται μέχρι την τελική κατάληξη της προσπάθειας”, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει “γιατί πολλά λέγονται δυστυχώς και στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων”, επισημαίνοντας ότι “σε αυτές τις συνομιλίες συζητούνται τα τέσσερα εκ των έξι κεφαλαίων που είναι ήδη ανοικτά κατά τρόπο οριζόντιο”.

“Προχωρούν ταυτόχρονα” και “μετά θα πρέπει να αναμένεται να ανοίξουν τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “και τα έξι (κεφάλαια) θα κλείσουν μαζί στο τέλος γιατί τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα”.

“Επομένως, ποτέ σε αυτές τις συνομιλίες δεν συζητείτο αποκλειστικά ένα κεφάλαιο κατά τρόπο κάθετο, αλλά ταυτόχρονα γίνονταν συνομιλίες και για τα άλλα κεφάλαια”, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.