Προεδρία Βουλής: Με Σιζόπουλο τα κόμματα του ενδιάμεσου,αποφασίζουν πριν την Ολομέλεια οι Οικολόγοι

Προεδρία Βουλής: Με Σιζόπουλο τα κόμματα του ενδιάμεσου,αποφασίζουν πριν την Ολομέλεια οι Οικολόγοι

Σε συμφωνία για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για την Προεδρία της Βουλής και κοινό πλαίσιο πολιτικής για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Βουλής και ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας κατέληξαν οι Πρόεδροι των 4 κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Για την περίπτωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η συμφωνία τελεί ωστόσο υπό την αίρεση των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών συμμετείχαν οι Πρόεδροι των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών και Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Απουσίασε παρόλο που είχε προσκληθεί εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Σε δηλώσεις του εκ μέρους των τεσσάρων Προέδρων ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός κοινού πολιτικού πλαισίου. «Συμφωνήθηκε ένα πακέτο από προτάσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Βουλής, τη συμμετοχική δημοκρατία, και την εμβάθυνση της δημοκρατίας με τη διεύρυνση του ρόλου των πολιτών».

Ανακοίνωσε, ως Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ότι με βάση αυτή τη συμφωνία και με βάση τη χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Συγκλήτου του κόμματος, η Συμμαχία Πολιτών θα υποστηρίξει από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής την υποψηφιότητα του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης τον εξουσιοδότησε να αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία με τις συγκεκριμένες προτάσεις, αρκετές από τις οποίες υποβλήθηκαν από το Κίνημα Οικολόγων, και θα μεταφέρει τη συμφωνία στα σώματα του Κινήματος Οικολόγων και σύντομα θα υπάρξει τελική τοποθέτηση εκ μέρους του κ. Περδίκη.

«Αισιοδοξώ από τα όσα έχουμε συζητήσει ότι θα υπάρξει και θετική τοποθέτηση από μέρους του Κινήματος Οικολόγων» πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιώργου Περδίκη ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό είναι δευτερευούσης σημασίας και πως σημασία έχει στην κρίσιμη ψηφοφορία να στηριχτεί η υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου. «Έτσι θα υπάρξει στήριξη ουσιαστικά από 4 κοινοβουλευτικές ομάδες» εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Κινήματος Αλληλεγγύη από τη συνάντηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλια, ανέφερε ωστόσο ότι είχε προσκληθεί και το Κίνημα Αλληλεγγύη στη συνάντηση. «Αντιλαμβάνομαι ότι είχαν κάποιες διαβουλεύσεις με τον ΔΗΣΥ, νομίζω ότι οι ίδιοι πρέπει να τοποθετηθούν» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε από την πλευρά του Κινήματος Αλληλεγγύη ενημέρωση για την μη συμμετοχή στη συνάντηση ο κ. Λιλλήκας απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι αυτό έγινε σήμερα το πρωί.

Σε ερώτηση αν είναι πιθανή η εκλογή Μαρίνου Σιζόπουλου με βάση το συσχετισμό δυνάμεων ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι την ώρα της ψηφοφορίας η κάθε πολιτική δύναμη θα αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Σε ερώτηση γιατί δεν προσκλήθηκε το ΕΛΑΜ στη σημερινή συνάντηση αλλά και κληθείς να διευκρινίσει σε ό,τι αφορά τη μη πρόσκληση του ΕΛΑΜ στη χτεσινή άτυπη σύσκεψη των Αρχηγών στη Βουλή ο κ. Λιλλήκας αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα ανέφερε ό,τι χτες δεν προσκλήθηκε το ΕΛΑΜ «από ανησυχία μήπως κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις αρνηθούν να προσέλθουν» κάτι που όπως είπε, «δεν είναι έλλειψη σεβασμού προς την ετυμηγορία του κυπριακού λαού».

«Έχουν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο και θα αντιμετωπίζονται πλέον ως εκπρόσωποι του λαού» συμπλήρωσε.

Για τη σημερινή συνάντηση είπε ότι ήταν κάτι που αφορούσε τα κόμματα του «ενδιάμεσου» χώρου. «Δεν νομίζω να υπήρχε χώρος και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έθεσε θέμα συμμετοχής του ΕΛΑΜ σε αυτή τη σύσκεψη» δήλωσε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με το πλαίσιο πολιτικής και τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν σε περίπτωση που ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν εκλεγεί την Προεδρία της Βουλής, είπε ότι όλες οι πρόνοιες του εγγράφου που έχει συμφωνηθεί «είναι δέσμευση όλων μας ότι θα τα προωθήσουμε ανεξαρτήτως της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Βουλής».

«Θα υπάρξουν και άλλα ζητήματα σύντομα στα οποία θα μπορέσουν οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρους να ανακοινώσουν συνεργασία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τέλος αν έγιναν σκέψεις για διαβούλευση την υστάτη με το ΑΚΕΛ ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει τεθεί από κανένα ζήτημα περαιτέρω διαβουλεύσεων. «Νομίζω πως ότι διαβουλεύσεις ήταν να γίνουν έγιναν τις προηγούμενες μέρες» συμπλήρωσε.