Κληρίδης:Διοικητική έρευνα για την απώλεια του φακέλου - Η υπόθεση Μαλλουρίδη–Συλικιώτη ερευνάται

Κληρίδης:Διοικητική έρευνα για την απώλεια του φακέλου - Η υπόθεση Μαλλουρίδη–Συλικιώτη ερευνάται

Διοικητική έρευνα θα διεξαχθεί για τις συνθήκες εξαφάνισης και ανεύρεσης του αστυνομικού φακέλου σχετικά με τη διερευνώμενη καταγγελία εναντίον πολιτικού προσώπου για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων μέσω του διαδικτύου, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πάρα πέρα χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι “η υπόθεση μελετάται στη βάση του περιεχομένου του ανευρεθέντος φακέλου και θα διεξαχθεί αρχικά διοικητική έρευνα για τις συνθήκες εξαφάνισης και ανεύρεσης του”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία στις 7/6/2016, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε μέσω του Ποινικού Αρχείου δια χειρός στον τέως Βοηθό Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας στις 20/03/2015 για να δοθούν οδηγίες ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Έκτοτε, ο φάκελος είχε εξαφανιστεί από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας και δεν επέστρεψε ποτέ στην Αστυνομία με οδηγίες για άσκηση ποινικής δίωξης ή για κλείσιμο της υπόθεσης, σε περίπτωση που δεν εντοπιζόταν κάποιο ποινικό αδίκημα.

Ο φάκελος εντοπίστηκε τελικά μόλις χθες “σε χώρο εντός της Νομικής Υπηρεσίας όπου δεν δικαιολογείτο να ευρίσκεται, εκτός του Αρχείου και εκτός γραφειακού χώρου, με τελευταία καταχώριση εντός τούτου τη σημείωση παράδοσής του στον τέως Βοηθό Γενικού Εισαγγελέως κατά την 20.3.2015 και καμιά άλλη ενέργεια έκτοτε”. Όπως ανακοίνωσε η Νομική Υπηρεσία, “το περιεχόμενο του φακέλου θα μελετηθεί δεόντως και θα δοθούν οι ανάλογες οδηγίες”.

Ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι πριν από την αποχώρηση του από τη Νομική Υπηρεσία είχε παραδώσει όλους τους φακέλους που ήσαν χρεωμένοι σε εκείνον ή στο γραφείο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέας.

Είπε, επίσης, ότι “ο συγκεκριμένος φάκελος, όπως γίνεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση, θυμάμαι και είμαι βέβαιος, πως δόθηκε άμεσα, μόλις έφθασε κοντά μου, για περαιτέρω ανάθεση, με οδηγίες μου, σε αρμόδιο λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, για σκοπούς μελέτης του, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία”. Περαιτέρω, πρόσθεσε, “εξ όσων θυμάμαι και είμαι βέβαιος, ουδέποτε αποφάσισα με οποιονδήποτε τρόπο ή έδωσα οδηγίες, γραπτώς ή προφορικώς, σε οποιοδήποτε στάδιο, για τον περαιτέρω ή τον τελικό χειρισμό της υπόθεσης.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το πολιτικό πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση είναι ο τέως βουλευτής και νυν Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψαν σήμερα η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα “tothemaonline.com”, το συμπέρασμα του ανακριτή που διερεύνησε την υπόθεση ήταν ότι “από τη μελέτη της υπόθεσης είμαι της άποψης ότι εμπλοκή του κατηγορούμενου στην υπόθεση είναι πέρα για πέρα βέβαιη».

Η καταγγελία έγινε το 2012 από γυναίκα από τη Λάρνακα η οποία ανέφερε στην Αστυνομία ότι κάποιος είχε δημιουργήσει δύο ψεύτικα προφίλ με το όνομα της στο facebook και ανέβαζε φωτογραφίες και προσωπικά της στοιχεία χωρίς η ίδια να γνωρίζει οτιδήποτε. Κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας, η Αστυνομία οδηγήθηκε στον κ. Προδρόμου ο οποίος φέρεται να σχετιζόταν με τη γυναίκα εκείνη την περίοδο.

Στο πόρισμα του, ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το κίνητρο του κ. Προδρόμου για να προβεί στη δημιουργία πλαστών λογαριασμών ήταν η πικρία του για την απόρριψη από πλευράς της παραπονούμενης της προσπάθειας του για επανασύνδεση.

Υπόθεση Μαλλουρίδη – Συλικιώτη

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση Μαλλουρίδη – Συλικιώτη, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αρκέστηκε να δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι “η υπόθεση ερευνάται ακόμα από την Αστυνομία”.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρώην Υπουργός και νυν ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση οικειοποίησης χαλίτικης γης αξίας €52.000 από τον έπαρχο Πάφου Γιαννάκη Μαλλουρίδη.

Σε δηλώσεις του σε διάφορα ΜΜΕ, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε έκπληξη και άγνοια για την υπόθεση και την εμπλοκή του σ΄ αυτήν καθώς επίσης και την ετοιμότητα του να πει στους ανακριτές ότι γνωρίζει για την υπόθεση.