Υπουργός Δικαιοσύνης: Θα αξιολογηθούν θέματα που θέτουν Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ για παραχώρηση φρουράς

Υπουργός Δικαιοσύνης: Θα αξιολογηθούν θέματα που θέτουν Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ για παραχώρηση φρουράς

Τα θέματα που θέτουν το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ σε ό,τι αφορά την παραχώρηση φρουράς εκ μέρους της Αστυνομίας για σκοπούς ασφάλειας των αρχηγών τους, θα αξιολογηθούν δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Τρομοκρατία που διοργανώνει στη Λευκωσία η Αστυνομία Κύπρου και κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν Κίνημα Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ, ο Ιωνάς Νικολάου σημείωσε ότι το κράτος έχει παραχωρήσει φρουρά σε αρχηγούς κομμάτων αξιολογώντας προηγουμένως την επικινδυνότητα και τα θέματα ασφάλειας τους, εξηγώντας ότι στη βάση αυτών των αξιολογήσεων έχει παραχωρήσει σε αυτούς έναν αριθμό μελών της Αστυνομίας οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το θέμα της ασφάλειας τους.

Ο κ. Νικολάου επιβεβαίωσε το ότι «έχει σταλεί μια επιστολή και από το ΕΛΑΜ» με την οποία, όπως ανέφερε, το κόμμα θέτει κάποια θέματα χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε συγκεκριμένο αίτημα για παροχή ασφάλειας.

«Τα θέματα που έχουν τεθεί θα αξιολογηθούν, όπως και για την περίπτωση της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη, και αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για κάθε περίπτωση από τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και των άλλων αξιωματούχων στους οποίους παραχωρείται ασφάλεια» είπε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η παραχώρηση μελών της Αστυνομίας για την ασφάλεια πολιτικών προσωπικοτήτων και των αρχηγών των κομμάτων δεν αποτελεί προνόμιο ούτε μπορεί να θεωρείται ως δικαίωμα ούτε και συνδέεται με αριθμό μελών της Αστυνομίας.

«Συνδέεται με τις ανάγκες που υπάρχουν για σκοπούς ασφάλειας. Έτσι, όπως έχουμε συνεννοηθεί και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας θα γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να διατρέχει οποιαδήποτε προσωπικότητα ή ακόμη και μέλη διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στην Κύπρο» τόνισε.

Υπογράμμισε δε πως εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι και τα μέλη της Αστυνομίας που παραχωρούνται για σκοπούς ασφάλειας αξιωματούχων να τυγχάνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα εκπαίδευσης έτσι ώστε να είναι σε θέση να παράσχουν την απαιτούμενη ασφάλεια.

«Η παραχώρηση των μελών αυτών είναι για σκοπούς ασφάλειας και όχι για εξυπηρέτηση οποιονδήποτε άλλων αναγκών» ξεκαθάρισε.