Χάσικος: Ανοχή επέδειξε η κρατική μηχανή σε Ιρανό που διαμένει παράνομα στη Δημοκρατία

Χάσικος: Ανοχή επέδειξε η κρατική μηχανή σε Ιρανό που διαμένει παράνομα στη Δημοκρατία

Η μόνη «αδυναμία» που διαπιστώνεται μέσα από το ιστορικό της υπόθεσης Ιρανού πολίτη ο οποίος διαμένει παράνομα στη Δημοκρατία, “είναι η ανοχή που επέδειξε η κρατική μηχανή», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι στο δημοσίευμα “αφήνονται και αιχμές για 'διαχρονικές αδυναμίες της κρατικής μηχανής', με υπονοούμενο ότι τάχατες είναι αυτές οι υποτιθέμενες αδυναμίες που ευθύνονται για την κράτηση με σκοπό τη απέλαση του εν λόγω προσώπου”.

“Παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω αλλοδαπός έχει βεβαρημένο ιστορικό σε σχέση με την παράνομη διαμονή του στη Δημοκρατία και του δόθηκε στο παρελθόν η ευκαιρία για νομιμοποίηση της παραμονής του, όπως επίσης και προειδοποιήσεις για αναχώρηση, εν τούτοις, για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος έδωσε οδηγίες για απελευθέρωση του και χρονικό περιθώριο εννέα μηνών για να διευθετήσει την αναχώρηση του από τη Δημοκρατία με την οικογένεια του”, προσθέτει.

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος Ιρανός υπήκοος εισήλθε στη Δημοκρατία το 2001 με τουριστική θεώρηση” και υπέβαλε αίτηση ασύλου το 2003, η οποία απορρίφθηκε”.

“Οι ισχυρισμοί του για δίωξη στη χώρα του εξετάστηκαν και δεν ευσταθούν, εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος. Έκτοτε, από το 2003 δηλαδή, παραμένει παράνομα στη Δημοκρατία”, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι το 2014 του παραχωρήθηκε, για ανθρωπιστικούς λόγους, το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ειδική άδεια, νοουμένου ότι θα παρουσίαζε συμβόλαιο σφραγισμένο από το Τμήμα Εργασίας και προσθέτει ότι ο αλλοδαπός δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε να διαμένει παράνομα ενώ ίδρυσε και εταιρεία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι “ο αλλοδαπός ενέγραψε εμπορική εταιρεία διανομής εμφιαλωμένου νερού, 'B. Baroni Enterprises Ltd', στην οποία παρουσιάζεται ως ο μοναδικός υπάλληλος”, προσθέτοντας, όμως, ότι “αυτό δεν νομιμοποιεί την παραμονή του στην Κύπρο, καθότι η έγκριση που του δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, αφορούσε αίτηση για άδεια προσωρινής παραμονής με εγκεκριμένο εργοδότη και όχι ως αυτοεργοδοτούμενος”.

“Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι ο αλλοδαπός έχει αποκτήσει παιδί με αλλοδαπή, η οποία όμως, εισήλθε και βρίσκεται στην Κύπρο παράνομα, κάτι που επίσης δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα”, προσθέτει.