Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τους τέως Βουλευτές

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τους τέως Βουλευτές

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είχε την Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση με τους πλείστους από τους βουλευτές της προηγούμενης Βουλευτικής Περιόδου, οι όποιοι είτε δεν επανεκλέγησαν είτε δεν διεκδίκησαν εκλογή, με στόχο την αξιοποίηση τους για αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας και του κοινοβουλευτικού έργου.

Οπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ τέως Βουλευτές που δεν κατέστη δυνατό να παραστούν στη συνάντηση δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν σε μελλοντικές συναντήσεις.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη Βουλή η συνάντηση του Προέδρου του νομοθετικού σώματος εντάσσεται στο πλαίσιο της σκοπούμενης αναβάθμισης του έργου που επιτελεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, και τον στόχο του κ. Συλλούρη να αξιοποιήσει την πολύτιμη πείρα όλων όσοι έχουν διατελέσει βουλευτές/ευρωβουλευτές.

Σε εισαγωγική ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι είναι αδιαμφισβήτητο πως η κρίση της δημοκρατίας, που είναι εμφανής σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επηρεάσει και τη χώρα μας, αφού είναι ενταγμένη στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Προσθέτοντας ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό της κρίσης, , όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στον τόπο, είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος μιας σημαντικής μερίδας του λαού για συμμετοχή στη δημόσια ζωή, είπε ότι η απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες δεν μας αφήνει ως Βουλή αδιάφορους.

Δηλώνοντας το στόχο να αναβαθμιστεί το έργο που επιτελεί η Βουλή των Αντιπροσώπων και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος της, πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθειά εντάσσεται η αξιοποίηση όλων των τέως Βουλευτών, η πολύτιμη τους πείρα και τις ειδικές γνώσεις τους όσον αφορά την ανάπτυξη κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για την αναβάθμιση του νομοθετικού έργου, αλλά και όλων των άλλων δράσεων του κοινοβουλίου.

Αναφέροντας ότι θα ακούσει με ιδιαίτερη χαρά τις απόψεις και εισηγήσεις τους για υλοποίηση του στόχου αυτού, σημείωσε πως η δημοκρατία δεν συνίσταται μόνο σε εκλογικές διαδικασίες και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά είναι πρώτιστα η ανάπτυξη διαλόγου για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητάς της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση πως αν η ουσιαστική πολιτική επανέλθει στο επίκεντρο κατά τρόπο ορατό στους πολίτες, τότε και οι πολίτες θα στρέψουν και πάλι το ενδιαφέρον τους στις πολιτικές διεργασίες και θα αντιληφθούν την αξία της πολιτικής συμμετοχής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε στους τέως Βουλευτές δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν.

Οι δράσεις αυτές είναι η Ανάπτυξη Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας και εισηγήθηκε τη συμμετοχή στα γεύματα/δείπνα που παρατίθενται σε ξένες αντιπροσωπίες που επισκέπτονται την Κύπρο, τη συμμετοχή σε επισκέψεις /εξορμήσεις ξένων αντιπροσωπιών σε άλλες πόλεις/περιοχές στα πλαίσια συνεδρίων ή άλλων διοργανώσεων που φιλοξενεί η Βουλή, τη συμμετοχή τους σε αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό, σε διμερές επίπεδο, όσων διαθέτουν ιδιαίτερες διασυνδέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα και /ή αξιωματούχους της.

Πρότεινε επίσης αξιοποίησή τους σε διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς, όπως τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), στον κανονισμό της οποίας υπάρχει πρόνοια για συμμετοχή παλαιότερων μελών, που, τιμής ένεκεν, μπορούν να περιληφθούν στις αντιπροσωπίες και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Διάσκεψης. Διευκρίνισε ότι οι πρώην βουλευτές μπορούν να συνεισφέρουν έχοντας επαφές με μέλη του οργανισμού και/ή της γραμματείας του.

Εισηγήθηκε ακόμα την κατάθεση των γνώσεων και εμπειριών τους, στην αρχή κάθε Κοινοβουλευτικής Περιόδου, σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ή/και με αντιπροσωπίες σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε επίσης την πρόθεση του για ανάθεση από τον Πρόεδρο της Βουλής ειδικής αποστολής στο εξωτερικό κατά το πρότυπο ειδικών απεσταλμένων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι τέως και πρώην Βουλευτές θα μπορούν να καταθέτουν γνώσεις και εμπειρία για υπό μελέτη σχέδιο νόμου ή θέμα, να υποβάλλουν εισηγήσεις για τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, για βελτίωση του νομοθετικού έργου.

Αναφέρθηκε επίσης σε ανάθεση ετοιμασίας ειδικών/καθορισμένων μελετών, σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, προς όφελος της Βουλής και στην αξιοποίηση των γνωριμιών τους,

Εισηγήθηκε επίσης τη συνεισφορά τους στις στις Ιστορικές εκδόσεις Βουλής και το Κοινοβουλευτικό Μουσείο, με παροχή πληροφοριών/στοιχείων, προσφορά αντικειμένων για κοινοβουλευτικό μουσείο, για προσφορά υλικού για το Φωτογραφικό Αρχείο της Βουλής.

Σε μεταγενέστερο στάδιο ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει ανάλογες συσκέψεις τόσο με το Συμβούλιο του Συνδέσμου Πρώην Βουλευτών όσο και με τα διατελέσαντα μέλη όλων των προηγούμενων Βουλευτικών Περιόδων.

Της σύσκεψης με τους τέως Βουλευτές προηγήθηκε συνεδρία της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την τήρηση του κανονισμού της Βουλής, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής.