ΓΓ ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις για λύση

ΓΓ ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις για λύση

Την άποψη πως “δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα η πραγματικότητα που θα μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε λύση στο Κυπριακό στο ορατό μέλλον, καθώς εκφράζονται ελπίδες, όμως όχι κάτι απτό” εξέφρασε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΕΑ/ΒΠΑ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά) στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γ.Γ. εξέφρασε την άποψη ότι είναι μεν θετικό πως από το 2014 και την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί υπάρχει κινητικότητα και πως το κεκτημένο των συζητήσεων Χριστοφια - Ταλάτ αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης, όμως θέματα όπως το περιουσιακό, οικονομία, και η διακυβέρνηση είναι ακόμα ανοιχτά.

“Αν καταφέρουμε να βρούμε λύση στο περιουσιακό, τότε ανοίγει ο δρόμος για να κλείσουν τα υπόλοιπα θέματα της εσωτερικής πτυχής και μετά θα ανοίξει η συζήτηση για το εδαφικό και την ασφάλεια και εκεί η τουρκική ηγεσία θα δείξει αν επιθυμεί λύση,” πρόσθεσε.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ωστόσο ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιλέξει την στείρα αντιπολίτευση στο θέμα του Κυπριακού. “Είμαστε το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, δεχθήκαμε ισοπεδωτικές επιθέσεις από τη σημερινή κυβέρνηση όταν ήμασταν κυβέρνηση, αλλά δεν θα είναι αυτό το κριτήριο στο οποίο θα επιλέξουμε στάση,” είπε.

“Το κριτήριο θα είναι το συμφέρον του λαού, δεν θα αναλωθούμε σε στείρα αντιπολίτευση”, σημείωσε ο Άντρος Κυπριανού.

Σε σχέση με την κατάσταση στην οικονομία, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε πως η οικονομία έχει μια άσχημη πραγματικότητα στην κοινωνία, παρότι η χώρα εξήλθε με τυμπανοκρουσίες από το οικονομικό πρόγραμμα.

Σημείωσε ότι το 28%, δηλαδή περί τους 234.000 πολίτες ζουν στο όριο της φτώχειας, η ανεργία είναι υψηλή και οι όποιες μειώσεις είναι εποχιακές. Ανέφερε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί ως και 30 - 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, επιχειρείται απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επανέρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις και πλειστηριασμοί τίθενται επί τάπητος.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως συνάντησε διοικητή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ο οποίος τον ενημέρωσε πως τους κάλεσε η ΕΚΤ για συζητήσεις ακριβώς για το θέμα των πλειστηριασμών. Έκανε ακόμα λόγο για μετακίνηση πλούτου από τους πολλούς σε ένα 15% με 20% του πληθυσμού.

Για τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, σχολίασε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα διατηρηθεί ως το 2028. Αναφέρθηκε επίσης σε πλήρη ταύτιση της πολιτικής της κυβέρνησης και των θέσεων της τρόικας.

Σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, είπε ότι “το 25,67% είναι αποτέλεσμα που δεν μας ικανοποιεί” , καθώς αυτό σήμαινε με 21.000 περισσότερους ψήφους από τις ευρωεκλογές, αλλά 40.000 λιγότερες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Εκτίμησε δε ότι η αποχή προήλθε κυρίως από το ΑΚΕΛ, από άνεργους ψηφοφόρους και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ως προς τα αίτια του αποτελέσματος, εκτίμησε ότι η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Χριστόφια και η ικανότητα των άλλων κομμάτων να περάσουν το μήνυμα ότι μόνο το ΑΚΕΛ έφταιγε για την οικονομική κατάσταση συνέβαλαν στην εκλογική εικόνα του κόμματος.

“Θέλουμε να διαγνώσουμε τα πραγματικά αίτια, θα γίνει ελεύθερη συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις και βάσεις και τα συμπεράσματα θα πάνε στις 9 Ιούλη στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε να υπάρχει μια αντικειμενική αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος”.