Χάσικος για πυρκαγιές: Έντονος για το θέμα των ευθυνών

Χάσικος για πυρκαγιές: Έντονος για το θέμα των ευθυνών

Πολύ έντονος στο θέμα των ευθυνών για τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέα, δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ωστόσο συστήνει υπομονή και όχι βιασύνη. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία για τη βοήθεια με πτητικά μέσα, σημειώνοντας πως χωρίς αυτή θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτη η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο Ημερίδας για την παρουσίαση της νέας Διαδικτυακής Πλατφόρμας Υπηρεσιών “DLS PORTAL” του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο κ. Χάσικος εξήγησε αρχικά πως για το θέμα των πυρκαγιών πλέον κάνουν δηλώσεις μόνο οι Υπουργοί και όχι στελέχη ή υπάλληλοι κρατικών Υπηρεσιών, και στόχος είναι να υπάρχει ένα κέντρο πληροφόρησης και να μην δημιουργείται σύγχυση, η οποία δυστυχώς, όπως είπε, είχε δημιουργηθεί τις περασμένες μέρες, όταν μιλούσε ο καθένας.

“Έχει τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Τώρα είναι στην περιοχή και επιχειρούν κάποιοι για σκοπούς διαφύλαξης, συντήρησης, επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης. Η ουσία είναι μια, ετέθη (η πυρκαγιά) υπό έλεγχο”, είπε.

Ερωτηθείς αν έχουν αποχωρήσει τα πτητικά μέσα των άλλων χωρών, ο κ. Χάσικος είπε πως μερικά έχουν φύγει όπως αυτά του Ισραήλ, και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά δημόσια τις χώρες που έστειλαν βοήθεια γιατί η συνδρομή τους ήταν άμεση και πάρα πολύ αποτελεσματική. “Δεν θα ήταν υπερβολή να πως ότι χωρίς τη συμβολή αυτών των μέσων θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η μεγάλη πυρκαγιά”, είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πλάνο για αναδάσωση, ο Υπουργός είπε πως αυτό εξήγγειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα, αφού γίνουν επιστημονικές μελέτες να ξεκινήσει η αναδάσωση.

Ερωτηθείς πότε θα έρθει η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες, ο κ. Χάσικος συνέστησε υπομονή. “Μη βιάζεστε. Εγώ είμαι πολύ έντονος στο θέμα τούτο και ευτυχώς το σεβαστήκαμε σε κάποιο βαθμό όλοι μας, πλην μερικών εξαιρέσεων, γιατί ακριβώς θέλαμε να διαφυλάξουμε το ηθικό εκείνων των ανθρώπων που πολεμούσαν και αγωνίζονταν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, είπε και κατέληξε: “Το να μιλούμε εμείς από τα μετόπισθεν για ευθύνες, συντονισμό κ.λπ., σίγουρα δεν προσφέραμε καμία απολύτως υπηρεσία”.