Αλληλεγγύη για Brexit και Κυβέρνηση: Kαλούμε την κυβέρνηση να μην προτρέχει αστόχαστα

Αλληλεγγύη για Brexit και Κυβέρνηση: Kαλούμε την κυβέρνηση να μην προτρέχει αστόχαστα

To Κίνημα Αλληλεγγύης σε ανακοίνωση του μίλησε για το δημοψήφισμα της Βρετανίας και την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Αυτούσια η ανακοίνωση τους:

Το Κίνημα Αλληλεγγύη σέβεται την ετυμηγορία των λαών της Μεγάλης Βρετανίας και εύχεται και η Μεγάλη Βρετανία να είχε επιδείξει τον ίδιο σεβασμό και στα δημοψηφίσματα που έλαβαν χώρα και στη δικά μιας πατρίδα.

Οι κραδασμοί τους οποίους υφίσταται η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αναμενόμενοι, και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω φυγόκεντρες τάσεις.

Ελπίζουμε ότι οι ισχυρές χώρες της ΕΕ που απροκάλυπτα εκδηλώνουν τις ηγεμονικές τους τάσεις στην πορεία της Ένωσης, να λάβουν το μήνυμα του Brexit, να κατανοήσουν ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν είναι αυτή την Ένωση που επιθυμούν αλλά μια ένωση αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης.

Είναι ξεκάθαρο ότι την τελευταία τουλάχιστον 5ετία το Βερολίνο κυρίως και η Επιτροπή στο σύνολό της έδειχνε τάσεις πλήρους παραθεώρησης των μικρών και αδυνάτων κρατών. Επειδή ήδη είναι γνωστό ότι η έξοδος της Βρετανίας θα προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στην ΕΕ, το βάρος θα είναι δυσβάσταχτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς καλούμε την κυβέρνηση να μην προτρέχει αστόχαστα, όπως έπραξε στο παρελθόν και ο Δημήτρης Χριστόφια όταν η οικονομική κρίση επέλαυνε στις χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι η κρίση θα προσπεράσει και δεν θα μας αγγίξει. Διότι η Κύπρος θα έχει και πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και η κυβέρνηση καλείται να μελετήσει προσεκτικά και επισταμένα όλα τα ενδεχόμενα και να τηρήσει την ανάλογα στάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέθηκε από χθες σε κατάσταση διαχείρισης κρίσεων και έλαβε χώρα Σύνοδος των Προέδρων που αποφάσισε να ανασταλούν οι εργασίες των επιτροπών του την ερχόμενη εβδομάδα και να λάβει χώρα Σύνοδος της Ολομέλειας για την έγκριση ψηφίσματος και αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η αποχώρηση 80 και πλέον ευρωβουλευτών θα προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στο ευρωκοινοβούλιο και αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού κομματικού χάρτη.