ΔΗΣΥ για Brexit: Η θέση της Ε.Ε είναι ορθή

 ΔΗΣΥ για Brexit: Η θέση της Ε.Ε είναι ορθή

Οι Δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην Κύπρο.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:

Ένα πρώτο σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας και ποιες οι αρνητικές συνέπειες αν υπάρχουν για την Κύπρο; Και δεύτερον εδώ και τώρα οι Ευρωπαίοι ζητούν άμεσα την έναρξη των διαπραγματεύσεων για να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση να μην υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα στις αγορές.

Θεωρώ πως η θέση της Ε.Ε όσον αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ορθή. Από την στιγμή που οι Βρετανοί πολίτες έχουν αποφασίσει τελεσιδίκως να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όλων και της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό το θέμα να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό.

Ωσότου διαρκεί αυτή η εκκρεμότητα δημιουργεί αβεβαιότητα περισσότερη. Το άρθρο 50 της συνθήκης είναι ξεκάθαρο, μέσα σε δύο χρόνια από την ημερομηνία λήψης της απόφασης για έξοδο κάποιας χώρας, πρέπει να οριστικοποιηθούν τα πάντα και να επισημοποιηθεί το διαζύγιο. Άρα σωστά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δρομολογούν τις διαδικασίες που απορρέουν από το άρθρο 50 της συνθήκης.

Η Κύπρος επηρεάζεται όμως από αυτήν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.. Οι επιπτώσεις ποιες μπορεί να είναι και αν υπάρχουν σχεδιασμοί αντιμετώπισης τους;

Σίγουρα το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το σύνολο της Ευρώπης, είναι πόσο η Ευρώπη είναι κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες; Οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν ότι υπάρχει μία ελίτ στις Βρυξέλλες αποξενωμένη από τα καθημερινά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών στο σύνολο σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών. Είναι μία μεγάλη πολιτική συζήτηση που πρέπει να γίνει και αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε για τους Ευρωπαίους πολίτες, και η αίσθηση που υπάρχει στους Ευρωπαίους πολίτες είναι ότι μία γραφειοκρατική Ευρώπη αποξενώνεται καθημερινά από τα προβλήματα των απλών πολιτών. Αυτό είναι το μείζον που πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε. Όσον αφορά τις επιπτώσεις, χρειάζεται μία σοβαρή μελέτη όπως και σε όλα τα ζητήματα μόλις συμβεί ένα γεγονός, ακούμε τους διάφορους ειδικούς. Όταν μιλάμε για επιπτώσεις στον τουρισμό πρέπει να τις εξετάσουμε με κάθε σοβαρότητα, οι τυχόν επιπτώσεις έχουν να κάνουν με την συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας αλλά και από την ψυχολογία των Βρετανών πολιτών. Όσον αφορά την ισοτιμία, η ισοτιμία της στερλίνας δεν έχει μειωθεί μόνο έναντι του Ευρώ. Η στερλίνα αδυνατίζει ως νόμισμα με την συναλλαγματικής ισοτιμία έναντι όλων των νομισμάτων είτε αυτό είναι ευρώ, είτε αυτό είναι δολάριο, είτε είναι τουρκική λίρα. Άρα αν θα έχει επιπτώσεις θα είναι στο σύνολο των χωρών που δέχονται τουρισμό από την Μεγάλη Βρετανία, για να έχουμε μία σφαιρική οπτική γωνία.

Από την άλλη ναι είναι πιθανό να έχουμε κάποιες επιπτώσεις, όπως και πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τις χιλιάδες των Κυπριών φοιτητών που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μειωμένα δίδακτρα ποια θα είναι η επόμενη μέρα και ποιο το κόστος σε αυτές τις οικογένειες. Αλλά από την άλλη Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας μπορεί μέσα από τις καλές σχέσεις να βρούμε τον τρόπο με μία διακρατική συμφωνία και στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας για να συνεχίσει αυτή η αντιμετώπιση των Κυπρίων φοιτητών όχι ως πολιτών της Ε.Ε. αλλά ως μελών και πολιτών της Κοινοπολιτείας. Αλλά είναι και κάτι άλλο. Μήπως πρέπει να δούμε και πιθανά θετικά από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου; Το Λονδίνο ήταν το χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης αλλά και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Το City δεν θα είναι όπως προχθές. Ποίες χώρες έχουν την ίδια βάση των νομοθεσιών που στηρίζονται στο common law αλλά και οι νομοθεσίες μας, τα φορολογικά και πολλά άλλα ζητήματα στον χρηματοοικονομικό τομέα, η Κύπρος είναι η πιο συγγενής χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ας δούμε και το παράθυρο αυτής της προοπτικής. Επιπρόσθετα για όσους θεωρούσαν του Άγγλους ως την κακοδαιμονία της Κύπρου και ότι ήταν πίσω από κάθε εχθρική ενέργεια στην Ευρώπη για αυτούς που είχανε αυτήν την άποψη, μπορεί από εδώ και μπρος να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα που ξεκινούσαν από τις σκοτεινές διαδρομές των Άγγλων τεχνοκρατών ή πολιτικών εντός της Ε.Ε.
Κε. Νεοφύτου υπάρχει και ένας σοβαρός κίνδυνος ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει από οικονομικής πλευράς η Κύπρος λόγω της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας είναι το γεγονός ότι χάνει τον μεγαλύτερο σύμμαχο στις προσπάθειες που γίνονται εδώ και κάποια χρόνια Ευρωπαϊκών χωρών για αύξηση του εταιρικού φόρου στην Κύπρο. Αυτό ακριβώς που επισημάνατε προηγουμένως ότι είμαστε πιο κοντά με την Βρετανία. Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Θα σας πω και το αντίστροφο, να βλέπουμε και τα θετικά. Ένας από τους λόγους που υπόλοιποι Ευρωπαίοι μιλούσαν για το θέμα το φορολογικό, ήταν γιατί χώρες στηριζόντουσαν στην πραγματική οικονομία όπως η Γερμανία και οι λοιπές και είχανε μία Αγγλία που αλά καρτ συμπεριφερόταν όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις έπαιρνε τα θετικά χωρίς να συνδράμει σε θέματα που είχανε κόστος. Και υπάρχουνε και πολλές άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, που είναι χρηματοπιστωτικά κέντρα που έχουνε και αυτές τις ίδιες απόψεις με εμάς όσον αφορά την φορολογική βάση. Κοιτάξτε σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα συν και τα πλην, θα τα εξετάσουμε είναι πρόωρο να εξάξουμε συμπεράσματα απλώς είπα επειδή γίνεται συζήτηση για τα αρνητικά θέτω στους προβληματισμούς και τις τυχόν θετικές προοπτικές.

Μήπως υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθεί και ένα City στην Κύπρο και αυτό το όνειρο να γίνουμε Σιγκαπούρη της Μεσογείου να υλοποιηθεί;

Νομίζω προσγειωμένα να βλέπουμε. Πόσες φορές κάναμε την Κύπρο τον ομφαλό της Γης. Υπάρχουνε οι δυνατότητες όμως ας είμαστε προσγειωμένοι.