Θεοχάρους για Κυβέρνηση: Όφειλε να προτάξει ένα ηχηρό όχι

Θεοχάρους για Κυβέρνηση: Όφειλε να προτάξει ένα ηχηρό όχι

Η Κυβέρνηση όφειλε να προτάξει ένα ηχηρό όχι τόσο χθες στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας όσο και όταν υπογράφηκε η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το μεταναστευτικό, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.

Παράλληλα η κύρια Θεοχάρους προειδοποίησε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα 'όχι' του κυπριακού λαού σε συμφωνία στο Κυπριακό που θα περιλαμβάνει τους πλείστους τουρκικούς όρους.

Σε δηλώσεις της στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ακόμη για το θέμα των ευθυνών στις πυρκαγιές ότι θα αναμένει τα πορίσματα ενώ πρότεινε όπως υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων αναλάβουν το έργο της αναδάσωσης εθελοντικές οργανώσεις.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, είπε ότι «δεν ήταν από τα κεφάλαια τα οποία είχε μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν μπλοκαρισμένο από τη Γαλλία, ωστόσο η εκτίμησή μας είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να υποβάλει τις ενστάσεις της όχι μόνο χθες αλλά και όταν η Τουρκία απαιτούσε να προχωρήσει η ΕΕ στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33».

Όταν πρόσθεσε, «εκβίαζε ουσιαστικά την ΕΕ προκειμένου να πετύχει την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, στα πλαίσια της εκβιαστικής πολιτικής της για το μεταναστευτικό και για το προσφυγικό, που τα χρησιμοποιούσε για να αποσταθεροποιεί πρωτίστως την Ελλάδα και δευτερευόντως το σύνολο της ΕΕ»

Συνέχισε εκφράζοντας την άποψη ότι «νομίζω ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης μας που συγκατάνευσε τόσο στη συμφωνία εκείνη της Τουρκίας με την ΕΕ, που περιλαμβάνει και την κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου – κάτι το οποίο η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ποτέ – και επιπλέον περιλαμβάνει τη Συμφωνία Επανεισδοχής την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει με τα 27 κράτη – μέλη αλλά όχι με την “ε/κ διοίκηση του νότου”, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία δεν έχει προβεί σε καμιά θετική ενέργεια όσον αφορά το Κυπριακό, δεν έχει προβεί σε καμιά κίνηση καλής θέλησης και είναι απορίας άξιον γιατί εμείς συνεχίζουμε να της κάνουμε δώρα». Έδωσε το παράδειγμα των κεφαλαίων 17, 22, 33 προσθέτοντας ότι «και έπεται συνέχεια».

Ο κ. Γιούνκερ, είπε, «είχε διαβεβαιώσει την Τουρκία πριν από την Πρωτοχρονιά του 2016 ότι μέχρι το Μάρτιο του 2016 θα ανοίξουν και τα κεφάλαια τα οποία κρατά μπλοκαρισμένα η Κυπριακή Δημοκρατία». Νομίζουμε, πρόσθεσε, «ότι αυτό συνιστά μια λαθεμένη πολιτική την οποία θα πληρώσουμε, γιατί η Τουρκία όσο επιβραβεύεται αντί να αισθάνεται κόστος από την κατοχή της Κύπρου συνεχίζει τις δικοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς». Και δεν βλέπω, συμπλήρωσε, «για ποιο λόγο να υποχωρήσει τη στιγμή που ό,τι θέλει το επιτυγχάνει».

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη αναφέρθηκε ακόμη και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι «με την έξοδο του τουρκικού στόλου και του Μπαρμπαρός στις νότιες θάλασσες μας έχει καταφέρει ουσιαστικά να σταματήσει την οποιαδήποτε διαδικασία για την εξόρυξη φυσικού αερίου και λοιπών υδρογονανθράκων από τις θάλασσες μας και ορίστε αυτή τη στιγμή, με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, που ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για να ελέγξει πλήρως την παραγωγή και να προχωρήσει σε συνεταιρική εκμετάλλευση με το νέο κράτος, το οποίο θα προκύψει από τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την ίδια, «όφειλε η Κυβέρνηση να προτάξει ένα ηχηρό όχι, ένα ηχηρό βέτο, τόσο χθες όσο και κατά την ημέρα που η Τουρκία επέβαλε τους όρους της στην ΕΕ».

Με όλα αυτά, ανέφερε, «φαίνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία, αν επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι πάρα πολύ κοντά, αν όχι θα περιλαμβάνει πλήρως τους τουρκικούς όρους και η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα όχι του κυπριακού λαού σ' αυτή τη συμφωνία, γιατί θα είναι πολύ χειρότερη από το σχέδιο Ανάν». Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύθηκε ότι δεν θα φέρει τίποτα ανάλογο με το σχέδιο Ανάν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Θα αναλάβουν και τις ευθύνες αυτού του όχι και δεν θα φορτώσουν το όχι στο λαό», είπε.

Θα αναμένουμε τα πορίσματα για τις πυρκαγιές, να γίνει συντονισμός για αναδάσωση

Σε σχέση με το χειρισμό της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σολέα, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «θα αναμένουμε τα πορίσματα των οποιωνδήποτε ερευνών και διαδικασιών ελέγχου».

«Δεν σπεύδουμε ούτε να κατακεραυνώνουμε τους υπηρεσιακούς, ούτε να κατακεραυνώνουμε την Κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε να δούμε αν υπήρξε ολιγωρία, αν υπήρξαν ευθύνες για την υποστελέχωση των διαφόρων πυροσβεστικών σταθμών και των σταθμών δασοπροστασίας, αλλά και των ίδιων των δασονομικών υπηρεσιών».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι «το δάσος του Σαϊτά που κάηκε πριν από 10 χρόνια, δεν έχει αναδασωθεί». Έχουν ριφθεί, πρόσθεσε, «κάποιοι σπόροι σε ορισμένες περιοχές αναμένοντας την φυσική αναγέννηση του δάσους. Υπενθύμισε ακόμη ότι είχε τονιστεί στο δημόσιο διάλογο που είχε διεξαχθεί τότε ότι η φύση χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη.

«Έχουν γίνει βέβαια ερασιτεχνικές αναδασώσεις από εθελοντικές ομάδες στις οποίες έχουμε συμμετάσχει όλοι και προέρχονται από τις γύρω κοινότητες αλλά ουσιαστική αναδάσωση δεν έχει γίνει», είπε.

Συνεπώς, συνέχισε, «το να υπόσχεται η Κυβέρνηση ότι τον προσεχή Οκτώβρη θα αρχίσει η αναδάσωση στο δάσος της Σολέας νομίζω είναι μια υπερφίαλη τοποθέτηση και είναι καλά να σκεφτούμε με την καθοδήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών θα αναλάβουν αυτό το έργο οι εθελοντικές οργανώσεις».

Έθεσε παράλληλα το ερώτημα αν έχει ζητηθεί από την Κυβέρνηση κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, κάτι που η ίδια έπραξε ως Ευρωβουλευτής από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Διερωτήθηκε επίσης αν προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει το αίτημα των Ευρωβουλευτών, το οποίο και πάλι, όπως είπε, υποβλήθηκε από το γραφείο της, για τη δημιουργία μονάδας άμεσης παρέμβασης για τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, με πτητικά μέσα και προσωπικό που θα σταθμεύουν σε ένα από τα νησιά της Μεσογείου, κατά προτίμηση στην Κύπρο.

Συγχαρητήρια στους μαθητές που εξασφάλισαν θέσεις στα πανεπιστήμια

Εξάλλου, η κ. Θεοχάρους ευχήθηκε σε όσους μαθητές και μαθήτριες εξασφάλισαν θέσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και στις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα «να είναι οι καλύτεροι φοιτητές των σχολών τους, να τιμούν πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα τους, να γίνουν λαμπροί επιστήμονες και επαγγελματίες προς όφελος του κυπριακού ελληνισμού, του κυπριακού κράτους και προς όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους».