Οικολόγοι για Κυπριακό: Ανησυχητικές εξελίξεις

Οικολόγοι για Κυπριακό: Ανησυχητικές εξελίξεις

Η κ. Μαρία Κολά, Γενική Γραμματέας Νεολαίας Οικολόγων σε δήλωση της μίλησε για το Κυπριακό αλλά και για το εθνικό συμβούλιο.

Αυτούσια η δήλωση της:

ΘΕΜΑ Α: Ανησυχητική η στασιμότητα στο περιουσιακό

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν δικαιολογείται τόση αισιοδοξία σε ότι αφορά το Κυπριακό.
Τώρα που οι συνομιλίες φαίνεται ότι μπαίνουν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το περιουσιακό αντιλαμβάνονται όλοι τις δυσκολίες.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε να υπάρχουν περιορισμοί τόσο στην επιστροφή των περιουσιών, όσο και στην πλήρη και ανεμπόδιστη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της διζωνικότητας. Ο κ. Αναστασίαδης μπορεί να προσπαθεί να μειώσει με διάφορες επικοινωνιακού χαρακτήρα αναφορές την εικόνα του χάσματος αναφερόμενος σε αποδοχή της προτεραιότητας του δικαιώματος του νόμιμου ιδιοκτήτη αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να διαβρώσουν και αχρηστεύουν αυτή την «προτεραιότητα» θέτοντας κριτήρια και προϋποθέσεις.

ΘΕΜΑ Β. Αλλάζουν οι γεωπολιτικές επιλογές του Ισραήλ;

Παράλληλα, αναρωτιόμαστε αν είναι τυχαία σύμπτωση οι ταυτόχρονες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, κ. Γιουβάλ Στρέιτζ, ότι σε τρία χρόνια το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το Λεβιάθαν μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με αγωγό, αλλά και η αναφορά Ακκιντζί στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας και του Ισραήλ και τα πιθανά κοινά σχέδια των δύο χωρών για το φυσικό αέριο.
Το διπλωματικό σκάκι στην περιοχή συνεχίζεται και η Κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα σε διεθνές επίπεδο για να μη βρεθεί προ εξελίξεων. Είναι φανερό ότι έχουμε αλλαγές στο ισοζύγιο των γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή,. Φαίνεται ότι το Ισραήλ για λόγους που δεν είναι άσχετη με την αδράνεια και τις καθυστερήσει που σημειώνονται στη του με την κυπριακή δημοκρατία, έχει αλλάξει ιεράρχηση και πολιτική προτεραιότητα.

ΘΕΜΑ Γ : Επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου

Πιστεύουμε ότι πρέπει επειγόντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου χωρίς να θέτει όρους. Έχουμε κουραστεί να ακούμε εξαγγελίες και δηλώσεις και να περιμένουμε επιστολές που δεν έρχονται για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, στη συνάντηση μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο είχαμε καταθέσει τις δικές μας απόψεις που αφορούν τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Περιμένουμε να ακούσουμε και τις τελικές προτάσεις του Προέδρου, ώστε άμεσα να είναι σε θέση να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, και να συζητήσει τις διάφορες απόψεις. Εκεί μπορεί να συζητηθεί και η πρόταση του Προέδρου για ενυπόγραφη δέσμευση εμπιστευτικότητας ή για τη σύνθεση του σώματος. Δεν μπορεί ο πρόεδρος να θέτει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει για τις αλλαγές στη λειτουργία του. Κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια ατέρμονη και ζημιογόνο δημόσια συζήτηση που μόνο καθυστερήσεις και ζημιά θα προκαλέσει.
Πρέπει να έχει υπόψη του ο Πρόεδρος ότι όσο μετατρέπεται το Εθνικό Συμβούλιο σε θεσμικό όργανο (ολιγομελές, εμπιστευτικότητα κλπ) τόσο ενδυναμώνεται και η απαίτηση οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές για τον πρόεδρο. Είναι έτοιμος να δεχτεί να δεσμεύεται από τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου; (όπως περίπου ήταν και η προεκλογική του εξαγγελία).