ΑΚΕΛ για Δημόσια Υπηρεσία: H κυβέρνηση ομολογεί την αντιλαϊκή της πολιτική

ΑΚΕΛ για Δημόσια Υπηρεσία: H κυβέρνηση ομολογεί την αντιλαϊκή της πολιτική

Σε γραπτή δήλωση του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου μίλησε για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Όπως είχαμε πει και τις προηγούμενες εβδομάδες από την περιβόητη μεταρρύθμιση για τη δημόσια υπηρεσία για την οποία η κυβέρνηση μίλησε παρά πολύ, ουσιαστικά έχουν μείνει δύο-τρια πράγματα, γιατί τα υπόλοιπα είναι αντισυνταγματικά σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα. Έχει μείνει το θέμα του κρατικού μισθολογίου και το θέμα της εναλλαξιμότητας.

Εμείς έχουμε σαφή θέση σχετικά με το κρατικό μισθολόγιο. Ενώ υπάρχει ανάγκη το κρατικό μισθολόγιο πάντοτε να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, αυτό δεν μπορεί να διαμορφώνεται στη λογική της νομοθετικής ρύθμισης έτσι όπως θέλει να κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έχει φέρει. Το μισθολόγιο θα πρέπει να συνεχίσει να διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης. Πρέπει να πω ότι κυβέρνηση και οι συντεχνίες έχουν συμφωνήσει ήδη για το 2017 και 2018 μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, Αυτό δείχνει ότι οι συντεχνίες είναι υπεύθυνες και σοβαρές. Εμείς δεν συμφωνούμε με τη λογική να φύγει η ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση και να πάμε στη νομοθετική ρύθμιση αυτού του παρά πολύ σημαντικού ζητήματος.

Το δεύτερο, σε ότι αφορά την εναλλαξιμότητα πρέπει να πω ότι βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου το οποίο έχει έρθει από την κυβέρνηση, είναι η δυνατότητα μετακίνησης λειτουργών από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο δημόσιο τομέα. Για εμάς αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με τη χρονική συγκυρία που δείχνει και την σκοπιμότητα του νομοθετήματος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς και να μεταφέρει εργαζόμενους από τον ημικρατικό τομέα στο δημόσιο, όπως επιχείρησε να κάνει με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ. Δηλαδή, να ξεπουλήσουμε τους ημικρατικούς κερδοφόρους οργανισμούς για ένα κομμάτι ψωμί και να μεταφέρουμε εργαζόμενους από τον οργανισμό - για να μην τον πληρώνει ο ιδιώτης – στο δημόσιο τομέα και να τον πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Και μετά μας λένε οι κυβερνώντες ότι ενδιαφέρονται για να συγκρατήσουν το κρατικό μισθολόγιο και τον αριθμό των δημοσίων υπάλληλων. Μέσα από αυτές τις αντιφάσεις της η κυβέρνηση απλώς ομολογεί την αντιλαϊκή της πολιτική.